Prošao je preko Francuske, pa se pojavio u blizini sela u katalonskim Pirinejima gde je poslednji put detektovan u februaru 2023. godine.

Naučnici ističu da je ovaj jedinka "primer fizičkog kapaciteta vuka, koji je prošao kroz predele koji su bili naseljeni".

Laboratorije za molekularnu genetiku u Nemačkoj, Francuskoj i Kataloniji zajednički su analizirala vučje fekalije koje su bile ključne za praćenje životinje. Takođe, za otkrivanje tragova vuka u Španiji pomagao je i pas tragač.

Veruju se da su ovako duga putovanja i naseljavanja vukova u drugim udaljenim područjima od velike važnosti za njihovu genetiku i parenje, kao i kvalitetnije potomke.

Najveća ranije zabeležena razdaljina koju je vuk prešao bila je 1092 kilometara, kada se kretao između Norveške i Finske.

Inače, sve je veći broj vukova širom Evrope dolaze u sukob sa lokalnim poljoprivrednim i lovačkim zajednicama koji zahtevaju jače mere o sprečavanju napada na stoku, što je podstaklo Evropsku Komisiju da preispita njihov status "strogo zaštićene" vrste, piše Rojters.

(RT Blakan)

BONUS VIDEO: