На листи предлога су се нашли и Вида Огњеновић, Драган Великић, Светозар Цветковић, Горица Поповић и Зорица Брунцлик, пишу Новости.

До комисије су стигли предлози, а ускоро се очекује и одлука. Овај трећи конкурс, после осам година паузе, када признање није додељивано, расписан је 26. децембра. Репрезентативна удружења из 22 области стваралаштва и прегалаштва у култури, добили су задатак да међу мноштвом заслужних пензионера из својих области (предлаже их чланство), направе густо сито, и комисији доставе само три образложена предлога.

Фото: Танјуг

 

 

Кандидатуре прате кратка биографија, оцена вредности доприноса у свакој области, као листа награда и признања. Све то ускоро стиже на члановима комисије, у којој су управник Народног позоришта Светислав Гонцић, директор Етнографског музеја Марко Крстић, директорка Народног музеја Бојана Борић Брешковић, директорка Музеја на отвореном "Старо село" Сирогојно Светлана Ћалдовић Шијаковић, оперски певач Никола Китановски и глумица Вјера Мујовић.

Заједничке предлоге и ове године имају Савез естрадних музичких уметника Србије и Удружење сценских уметника Србије. Музичари уметници кандидовали су хармоникаша Бранимира Ђокића и певачицу Зорицу Брунцлик. Док се УСУС одлучио да њихов фаворит буде новинар и песник Драган Бабић.

Глумци

Драмски уметници по правилу не воле да унапред откривају карте. Ипак, незванично смо сазнали да је ове године Удружење драмских уметника Србије истакло - редитељку Виду Огњеновић и глумце Радмилу Живковић и Светозара Цветковића.

Фото: Д. Мило

 

 

Удружење Филмских уметника Србије је списак кандидата правно и предавао са удружењем филмских глумаца, те се на њему уз две филмске глумице - Љиљану Благојевић и Горицу Поповић, као трећи предложени нашао познати монтажер и редитељ документарног филма Бранислав Милошевић

Удружење композитора Србије Предлоге је усагласило Удружењем из Војводине, те је УКС предложио два кандидата музиколога проф. Мирјану Веселиновић и композитора Драгољуба Илића. Предлог УКВ је композитор Стеван Дивјаковић.

Сликари и вајари

Када су у питању одлуке УЛУС а и СУЛУВ-а, њихове одлуке су потпуно транспарентне и још од 30. децембра су могле да се прочитају на сајту Удружења ликовних уметника Србије. На позиве ових удружења одазвало се укупно 14 уметника. Комисија, у којој су испред УЛУС а били Марија Шавија, Слободан Стојановић, Исидора Фићовић, а испред СУЛУВ-а -Босилка Зиројевић, Бојан Новаковић Илић, као и спољни члан, Славица Жарковић, историчарка уметности, једногласно је донела одлуку да услове прописане у јавном позиву министарства најбоље испуњавају ликовни уметници Александар Цветковић, Невенка Стојсављевић и Добри Стојановић, сазнају Новости.

Књижевници

Удружење књижевника Србије као своје фаворите предложило је Бају Луковића и Луна Левајца, а Српско-книжевно друштво Драгана Великића, који је био предложен и ранијих година.

Националне пензије за уметнике

Национална пензија додељује се на већ постојећу пензију коју је уметник остварио.

Додељује се у висини једне просечне зараде без пореза и доприноса у Србији за месец јул претходне године. Национална пензија додељена 2023. године, према том просеку, износи 73.114 динара.

Националне пензије почеле су да се додељују 2006. године, на предлог тадашњег министра културе Војислава Брајовића. Број кандидата који су тада могли да буду предложени није био ограничен.

Додела је обустављена 2013. године, у време када је на челу Министарства културе био Иван Тасовац и пензије нису додељиване осам година.

Поново су активиране 2021. на предлог министарке културе Маје Гојковић, али са изменом – Влада Србије донела је акт да признање за врхунски допринос националној култури и култури националних мањина може да добије само 20 уметника годишње.

Репрезентативна удружења у култури достављају Министарству образложене предлоге за доделу признања.

БОНУС ВИДЕО: