Временом је шарпланинац постао један од симбола српског народа, као и Шар-планине, по којој је овај велики пас и добио име.

Многе народне приче везују се за ову импресивну расу, а ми вам преносимо једну од омиљених међу нашим народом која долази са Косова и Метохије.

У једном метохијском селу код Драгаша, на самом југу Србије, тешко се разболела млада жена. Болест је тражила да се жена што пре пребаци у призренску болницу. Да незгода буде још већа, све се то дешавало зими када је снежни нанос износио на појединим местима и преко метар висине.

Од села па до првог места где може доћи санитетско возило било је око десет километара. Један младић је брзо донео одлуку - узети два снажна шарпланинца и са њима покушати пробијање кроз ту деоницу пута.

Фото: П. Митић

 

Упрегнути у санке, шарпланинци су вукли болесницу преко снежних наноса. Пси као да су знали да треба да помогну младој жени, са крајњим напором су се пробијали кроз висок снег. Чим су угледали санитетска кола, чуло се њихово весело лајање.

Чинило се да су били испуњени радошћу што су дали свој допринос у спасавању једног живота.

@nportal.rs PRED SUDIJAMA 1.267 PASA: Međunarodna izložba četvoronžaca ovog vikenda u "Areni". #fypシ #video #doglovers ♬ original sound - nportal