Vremenom je šarplaninac postao jedan od simbola srpskog naroda, kao i Šar-planine, po kojoj je ovaj veliki pas i dobio ime.

Mnoge narodne priče vezuju se za ovu impresivnu rasu, a mi vam prenosimo jednu od omiljenih među našim narodom koja dolazi sa Kosova i Metohije.

U jednom metohijskom selu kod Dragaša, na samom jugu Srbije, teško se razbolela mlada žena. Bolest je tražila da se žena što pre prebaci u prizrensku bolnicu. Da nezgoda bude još veća, sve se to dešavalo zimi kada je snežni nanos iznosio na pojedinim mestima i preko metar visine.

Od sela pa do prvog mesta gde može doći sanitetsko vozilo bilo je oko deset kilometara. Jedan mladić je brzo doneo odluku - uzeti dva snažna šarplaninca i sa njima pokušati probijanje kroz tu deonicu puta.

Foto: P. Mitić

 

Upregnuti u sanke, šarplaninci su vukli bolesnicu preko snežnih nanosa. Psi kao da su znali da treba da pomognu mladoj ženi, sa krajnjim naporom su se probijali kroz visok sneg. Čim su ugledali sanitetska kola, čulo se njihovo veselo lajanje.

Činilo se da su bili ispunjeni radošću što su dali svoj doprinos u spasavanju jednog života.

@nportal.rs PRED SUDIJAMA 1.267 PASA: Međunarodna izložba četvoronžaca ovog vikenda u "Areni". #fypシ #video #doglovers ♬ original sound - nportal