Полиција може привремено да одузме возило онима који почине тежак прекршај и то ако су у претходне две године већ добили пресуде Прекршајног суда. У ризику да остану без возила је неколико хиљада возача у Србији.

Лесковчанин (61) у петак увече остао је без возила јер је током контроле одбио да уради алко-тест. То је први и за сада једини случај одузимања возила од ступања на снагу дуго најављиване и контроверзне мере. Зашто му је полиција одузела "пасат" у саопштењу детаљније прецизира Министарство унутрашњих послова.

- У претходне две године тај возач је правоснажно осуђен због одбијања алко-тестирања и због насилничке вожње јер је управљао возилом у стању потпуне алкохолисаности, са 2,03 промила алкохола у организму,“ наводе у МУП-у.

Када полиција може да одузме возило

То је пример ситуације у којој ће се убудуће одузимати возило возачима. Нови пропис каже - полиција може да одузме возило привремено само оним који су "ухваћени“ у тешком прекршају, а у претходне две године су осуђени за најмање два, такође тешка прекршаја. Побројано их је 18, између осталог - претицање колоне преко пуне линије, вожња детета на сувозачевом седишту, пролазак кроз два црвена светла у року од 10 минута.

"Врши се довођење возача до просторије, јер је већ извршио тежи прекршај, рецимо управљао је под дејством алкохола као што се десило у лесковцу или је одбио да се алкотестира, врши се довођење тог лица до просторија полиције, возило се преноси у двориште рецимо Саобраћајне полиције односно места где ће се возило ставити под надзор и чувати до окончања прекршајног поступка", рекао је Златко Беленцан, помоћник начелника Управе саобраћајне полиције.

Када се враћа возило?

Ако возач на првом рочишту призна кривицу, возило му се одмах враћа. Ако на пресуду уложи жалбу и процес се одужи, без аутомобила може бити и годинама.

Помоћник начелника Управе саобраћајне полиције Златко Беленцан кажу да о трајном одузимању возила одлучује суд, пре свега зато што суд у судском поступку одлучује о томе да ли је то опасно средство, да ли је тим возилом извршено још неки прекршај и на основу тога ће се одлучивати од стране суда.

- Сигурно да некоме то неће бити пријатно, сигурно ће неко покушати да се жали, сигурно да ће у примени доћи до одређених проблема које не можемо у овом тренутку да предвидимо. Ово је један од начина финог подешавања закона и мислим да у будућности оваква подешавања треба радити све до оног тренутка док не прихватимо безбедан начин понашања односно док драстично не будемо смањили број погинулих - , рекао је Милан Божовић из Комитета за безбедност саобраћаја.

Мера се, кажу у полицији, неће примењивати уколико је процес пред судом у току, већ само на оне возаче којима је пресуде изречене. А таквих је, према проценама, тренутно око 10 хиљада.

(РТС)

БОНУС ВИДЕО: