Када се ради о спремању хране, један начин који нутриционисти посебно не воле дефинитивно је пржење.

Међутим, како је баш овај начин најчешће и веома укусан, скоро да је немогуће у потпуности га избацити из исхране.

Ипак, сматра се да и овде постоји здравија верзија припреме, која подразумева прави одабир масноћа на којој ће се пржити та храна.

Фото: Профимедиа

 

 

Иако је уважено мишљење да маслиново уље не треба користити у ове сврхе, нутриционисткиња Ивана Мишић разбија ову предрасуду:

– Пржење је један од честих начина припреме хране али се њиме мења нутритивни састав намирница која се прже, као и уља у којем се прже – наводи нутриционисткиња и истиче да је важно не заборавити да пржена храна није најздравији избор.

Фото: Профимедиа

 

 

– Приликом пржења, храна се загрева до темепратуре 180 степени, захваљујући специфичном саставу масних киселина, маслиново уље има тачку димљења на 210 степени, знантно изнад температуре пржења, што га чини стабилнијим у односу на друга биљна уља – каже Ивана и додаје:

– Неистина је да се маслиново уље сме користити само за зачињавање салата, иако су нутритивна својства маслиновог уља у свом екстра девичанском облику најснажнија ако се користи хладно или лагано загрејано, због очувања ароме, боје, фитонутријената.

Ипак, екстра девичанско маслиново уље се сматра релативно стабилним за кување на умереним температурама, због свог високог садржаја мононезасићених масти и антиоксиданата – закључује нутриционисткиња.

(Информер)

БОНУС ВИДЕО: