Ако зимски распуст почне 20. децембра, ђаци неће имати кад да поправе оцене, а ни наставници да их закључе на миру, без притисака.

Овако Милош Бјелановић, директор Земунске гимназије, коментарише најављено продужење зимског распуста, о којем се коначно одлучује сутра, на седници Кризног штаба. Подсетимо, медицински део Кризног штаба тражиће да распуст почне одмах после Светог Николе, 20. децембра, док би по школском календару требало да почне 31. децембра.

Просветари се оштро противе предлогу епидемиолога и поручују да је нереално да се полугодиште заврши за 20 дана.

Фото: В. Данилов

 

- Управо смо одржали седницу, а једна од тема је била распуст и крај првог полугодишта. На већу смо установили да од 1.318 ученика у школи, немамо више од троје ковид позитивних. Ситуација је крајње мирна, а и невезано за то, мислим да школе нису главни преносиоци вируса и да нема потребе померати распуст 10 дана раније. У том случају нећемо имати довољно времена да обрадимо преостале теме, а ђаци не би имали још ту једну недељу да поправе оцене и да им их наставници на миру закључимо - упозорава Бјелановић.

Са њим су сагласни и директори других школа. Како наводе, део писмених провера заказан је управо за последњу недељу, која би померањем распуста била укинута.

Илија Мировић, директор основне школе "Горња варош" напомиње да би градиво онда морало да буде "нагурано у мањи простор".

Фото: Танјуг/АП

 

- Распуст треба да почне по календару, 31. децембра. Већ неколико дана немамо ниједног болесног ученика ни наставника, а слично је и у другим школама. Ако померимо распуст, нашкодићемо ђацима. Градиво ће бити збрзано и смањено, а надокнада ће касније наштетити свима - додаје Мировић.

Ђацима је већ остало да надокнаде три дана од продуженог јесењег распуста. Ако би се нашла златна средина и ако би, примера ради, зимски распуст почео 24. децембра, ученици би имали укупно осам дана за надокнаду. У овом случају, школска година највероватније би била продужена за једну недељу, а остатак би био надокнађен радним суботама или додатним часовима.

Иначе, и председник Удружења педијатара Србије поручио је за да не види смисао у померању распуста, а као лекар је навео и зашто. Да ли ће и колико зимски распуст бити померен, знаће се коначно након сутрашње седнице Кризног штаба.

(Телеграф)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".