- Ове две године у Немачкој узеле су ми пет година живота! Никако ми се не свиђа систем живота овде. Македонија има бољу климу, људе, срећнији сам био у својој земљи, задовољнији... Зарађује се 400-500 евра, али сви су некако расположенији него овде и насмејани. Ма свугде на нашим просторима је заправо боље. И Хрвати, Босанци, Срби, Црногорци су добри људи, отворени, повезани, срдачни, верују у Бога... Овде су ретки искрени осмеси, а верује се једино у новац - наводи Орхан.

Додаје да ни многим Немцима није лако.

- За неког попут мене резервисани су најлошији послови од којих нема шансе да се скућиш као некад или да купиш стан или нови ауто. Кад ми од плате одбију 600 евра пореза, остаје ми 1.500 евра, а само на собу од 15 квадрата одлази ми још 600 евра. Зими газда због повећаних трошкова грејања тражи и 650 евра. Кад сам дошао, такав сам смештај плаћао 350 евра, али онда је почео рат у Украјини, све је поскупело и сад не успевам на страну ставити ни 100 евра - наводи Орхан.

Македонца је у Немачку довела жеља за бољим животом, али и специфични здравствени проблем. Успешно га је решио и поносно показује здравствену књижицу захваљујући којој захват и скупе инјекције није плаћао из свог џепа. На томе је захвалан, али Немачке му је свеједно доста. Наводи да није стигао да упозна Берлин иако је у том граду дуже од две године.

- Ускоро се враћам на наш Балкан и у моју Македонију! Тамо и цвеће друкчије мирише. Много се ради. На послу сам осам и по сати, а радим углавном с људима из Албаније, Нигерије, Индије... Стално смо под камерама да не би неко случајно сео. До стана путујем више од сат времена, кухињу и купатило делим са четворо наших људи из Македоније, Хрватске и Србије, а свима је слично као и мени. Код куће нам наше телевизије истичу само негативно и веровали смо да је овде боље. Али и овде има много негативног само се то не ставља толико у први план. Зашто и би? Ко би онда дошао да ради у Немачку - пита се Орхан који се у Македонији бавио фудбалом.

Македонски гастарбајтер наводи да ће након што се мало одмори у својој домовини, опет размислити о послу у иностранству, али овај пут негде ближе кући и то на Балкану. Има, додаје, доста познаника који у време туристичке сезоне одлазе да раде у Хрватску и Црну Гору.

- Задовољнији су него што сам ја у Немачкој. Раде од јуна до краја септембра, а плата им у Хрватској, како су ми причали, буде 1.000 евра. Добију и бесплатан смештај, оброке, а тих 1.000 евра им остане чисто - закључује Орхан.

Просечан српски гастарбајтер у Немачкој, подсетимо, зарађује између 1.500 и 4.000 евра, а многи не планирају да се врате док могу да раде.

(Мондо)

БОНУС ВИДЕО: