Тако је ова скандинавска држава постала 32. чланица Алијансе. Свечаност подизања заставе Шведске у седишту НАТО у Бриселу биће одржана 11. марта.

Подсетимо, Шведска и Финска су поднеле захтев за чланство након што је Русија почела специјалну операцију у Украјини.

Финска се придружила НАТО 4. априла прошле године.

Апликација Шведске није имала подршку Турске и Мађарке. За Турску је било спорно то што Стокхолм подржава курдске групе, као и подршка извозу оружја. До промене је дошло када се Шведска током преговора са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом сагласила да у замену за ратификацију допринесе активирању процеса приступања Турске ЕУ.

Турска је одобрила апликацију Шведске у јануару.

У Мађарској су против чланства Шведске дуго времена били посланици парламента који су сматрали да Шведска шири лажи о Мађарској.

Председник Мађарске Тамаш Шујок потписао је документ у среду.

Подсетимо, руски министар одбране Сергеј Шојгу рекао је недавно да је Русија, у светлу изградње војног потенцијала НАТО-а у близини својих граница, предузела мере за јачање групе на северозападним и западним стратешким правцима, формирањем Лењинградског и Московског војног округа.

- Због повећања војног потенцијала НАТО-а у близини руских граница, ширења алијансе уласком Финске, а у будућности и Шведске, предузели смо кораке да ојачамо групу на северозападном и западном стратешком правцу - рекао је Шојгу на састанку војног врха Русије.

И шеф руске дипломатије Сергеј Лавров рекао је да ће Русија као одговор на приступање Финске и Шведске НАТО Русија ће распоредити додатно наоружање у недавно формираним војним окрузима. Он је додао да је занимљиво како су Финска и Шведска одмах замениле своју неутралност, који им је деценијама служила и осигуравала добру репутацију, чланством у НАТО.

- Деценије добросуседских односа су пропале - закључио је Лавров.

(Спутњик)

БОНУС ВИДЕО: