Великан српског глумишта филмску каријеру отпочео је давне 1964. мањом улогом у филму "Право стање ствари".

 

Фото: Архив Новости

 

 

Од тада па све до смрти Гага Николић удахнуо је живот култним херојима, међу којима су Џими Барка, легендарни Флојд, симпатични Прле, шармер Попај, дивљи Влах-Алија и градски витез Урке.Ђ

У богатој каријери био је део екипе најгледаније српске серије у историји "Село гори, а баба се чешља", а њеног творца Радоша Бајића за судију Жоту вежу само најлепше успомене.

Foto: Printskrin/Jutjub/ SuncePortal

 

 

- Колико је велики глумац био Драган Николић, сувишно је говорити. А колико је био велики човек и професионалац, сведочи један догађај са снимања "Села гори". За једну сцену коју смо снимали у селу Богдање, због које је допутовао, а коју нисмо успели да снимимо, провео је цео дан на сету, спреман и нашминкан. Појавио се само у неком тоталу у једном кадру... Кад се те вечери пресвлачио у гардероби, тражио је да дође вођа снимања, коме је дискретно рекао: "Нисмо снимили сцену, молим да ставите у дневни извештај да продукција не треба да ми плати данашњи дан." То је био јединствени и непоновљиви Драган Николић, према чијем лику и делу гајим огромно поштовање - каже Бајић за Курир.

У популарну серију Драган Николић је стигао као замена за Богдана Диклића.

Фото: В. Данилов

 

 

- Одбили су ме неки глумци. На пример, имао сам велику жељу да у серији играју моји другови и класићи који су данас велики глумци Богдан Диклић и Лазар Ристовски, али они нису били заинтересовани. Касније је чувени Драган Николић прихватио да игра улогу Жоте, коју Дик није хтео, а када је "Село гори" кренуло да хара, звао ме је Лазар и замолио да му напишем улогу, што сам са задовољством и учинио - испричао је Бајић својевремено гостујући у емисији "Сценирање" на Курир телевизији.

Драган Николић Гага и Милена Дравић провели су заједно у браку пуних 45 година. Обоје су сахрањени у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду, а сећање на познати пар чува Верица Дравић.

БОНУС ВИДЕО: