Да ли знате да стручњаци препоручују да једете најкасније три сата пре спавања? Током овог времена, сви активни процеси варења ће се завршити. Истина је да многи то не поштују и да последњи оброк узимају пре него што легну у кревет. Према речима руске нутрициниосткиње Лидије Квасхнине, ноћу се смањује активност ензима, производња желудачног сока и други дигестивни механизми. То неће дозволити храни да се правилно апсорбује и обезбеди тело храниљивим материјама и витаминима.

Храна остаје у стомаку неколико сати, потребно је око 6 до 10 сати. Храна са великом количином масти и протеина се најдуже вари. Док је храна у цревима, тело из ње извлачи хранљиве материје. Раније се веровало да је најважнија ствар за коју је потребан сан обнављање тела. Током дана, особа се много креће, активна је, мишићи и лигаменти се умарају, а током спавања им је потребан одмор.

Навика конзумације хране ноћу може да повећа ризик од настанка бројних здравствених проблема попут дијабетеса, вишка килограма, кардиоваскуларних болести, поремећаја у исхрани, хроничног умора, погоршања хроничних болести. "Ако се деси да сте превише појели непосредно пре спавања, а на тањиру је била масна храна, са пуно зачина и соли, то може да вам поремети сан. Биће површан, са честим буђењима, а ви ћете устати на 'леву' ногу", објаснила је сомнолог Дарија Лебедева.

- На тај начин смо непотребну храну 'бацили' у стомак, а он је морао интензивно да ради на варењу хране. То захтева време и енергију, али због сна није могао да изврши свој задатак. Осим тога, неке намирнице, на пример, кафа, чоколада, зачини, могу да узбуде нервни систем, због чега дуго не можемо дуго да заспимо. Или ћемо заспати, али ћемо се често будити. Као резултат тога, сан је јако површан - објаснила је Дарија.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".