Da li znate da stručnjaci preporučuju da jedete najkasnije tri sata pre spavanja? Tokom ovog vremena, svi aktivni procesi varenja će se završiti. Istina je da mnogi to ne poštuju i da poslednji obrok uzimaju pre nego što legnu u krevet. Prema rečima ruske nutriciniostkinje Lidije Kvashnine, noću se smanjuje aktivnost enzima, proizvodnja želudačnog soka i drugi digestivni mehanizmi. To neće dozvoliti hrani da se pravilno apsorbuje i obezbedi telo hraniljivim materijama i vitaminima.

Hrana ostaje u stomaku nekoliko sati, potrebno je oko 6 do 10 sati. Hrana sa velikom količinom masti i proteina se najduže vari. Dok je hrana u crevima, telo iz nje izvlači hranljive materije. Ranije se verovalo da je najvažnija stvar za koju je potreban san obnavljanje tela. Tokom dana, osoba se mnogo kreće, aktivna je, mišići i ligamenti se umaraju, a tokom spavanja im je potreban odmor.

Navika konzumacije hrane noću može da poveća rizik od nastanka brojnih zdravstvenih problema poput dijabetesa, viška kilograma, kardiovaskularnih bolesti, poremećaja u ishrani, hroničnog umora, pogoršanja hroničnih bolesti. "Ako se desi da ste previše pojeli neposredno pre spavanja, a na tanjiru je bila masna hrana, sa puno začina i soli, to može da vam poremeti san. Biće površan, sa čestim buđenjima, a vi ćete ustati na 'levu' nogu", objasnila je somnolog Darija Lebedeva.

- Na taj način smo nepotrebnu hranu 'bacili' u stomak, a on je morao intenzivno da radi na varenju hrane. To zahteva vreme i energiju, ali zbog sna nije mogao da izvrši svoj zadatak. Osim toga, neke namirnice, na primer, kafa, čokolada, začini, mogu da uzbude nervni sistem, zbog čega dugo ne možemo dugo da zaspimo. Ili ćemo zaspati, ali ćemo se često buditi. Kao rezultat toga, san je jako površan - objasnila je Darija.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".