Дочекати добру пензију и није тако немогуће. Ако сада имате одређену сатницу, имате добре шансе да у старости добијете позамашну новчану сигурност.

Живети са добром пензијом у старости је дефинитивно могуће. Међутим, да бисте то постигли, морате да имате добру сатницу у Немачкој. Свако ко је добро плаћен током свог радног века може да очекује ​​да ће у старости бити у добром финансијском положају.

Колико, заправо, мора бити висока сатница?

Бруто сатница за радну недељу од 37,7 сати према последњим прорачунима не сме да падне испод 21,19 евра, пишу немачки медији.

Ако остварујете овај износ преко године, то ће одговарати бруто годишњој плати од 41.541 евра. С таквим примањима, на садашњој лествици пензије, након 45 година рада, добили бисте пензију од око 1.538,55 евра.

Према томе, пензија од 1.538 евра довољна је да може добро да се живи у старости, наводе немачки медији.

Законска пензија је ограничена. То значи да од примања од 6.000 евра нема повећања и, без обзира на већу зараду, оно на западу износи 3.077 евра, а на истоку 3.032 евра.

Фото: С. Видачковић

 

Да ли је минимална сатница довољна за добру пензију?

Ако зарађујете више од 22 евра по сату, можете да будете срећни, јер са таквом сатницом пензија ће вам у старости бити врло солидна.

Међутим, ситуација је другачија за људе који тренутно примају минималну сатницу од нешто више од 12 евра. Након 45 година уплаћивања доприноса, добићете скромну пензију од 871,20 евра – прилично мало, пишу немачки медији.

То мишљење дели и Немачко пензионо осигурање. Према томе, сви људи у Немачкој који примају бруто пензију мању од 1.200 евра сматра се како им прети ризик од сиромаштва.

Висина пензије зависи и од тога када сте се пензионисали

Ако сте разочарани погледом на своју будућу пензију, можемо мало да вас разуверимо. Наведене бројке су само смернице које су одређене на темељу стандардних претпоставки. Они, стога, не одражавају тачно стварност. Уосталом, ниједна особа на овом свету нема исту сатницу тпком свог живота.

Осим тога, сатница се редовно повећава. Само због тога ваша пензија ће бити нешто већа. Осим тога, о вашој будућој пензији не зависи само износ плате по сату, већ и доб за одлазак у пензију. Ако радите до краја радног века (45 година укупно), добићете, наравно, и пуну пензију.

Пензија мања од 1.000 евра: свака трећа жена угрожена

За милионе жена одлазак у пензију вероватно ће бити све само не опуштен. Свака трећа жена која ради на пуно радно време има пензију мању од 1.000 евра.

Према томе, око 2,7 милиона жена има низак износ пензије. Са укупно 7,1 милиона запослених с пуним радним временом, то одговара уделу од око 38 одсто.

Фото: Н. Скендерија

 

Да би остварили месечну пензију од 1.000 евра, запослени с пуним радним временом морају да зарађују ​​2.844 евра бруто месечно током 40 година.

Онај ко жели да прима нешто већу пензију од 1.200 евра мора 40 година да прима месечну плату од 3.413 евра.

(Fenix magazin)

БОНУС ВИДЕО: