Отац Томас Билс био је свештеник осам година пре него што се упутио на, испоставиће се, своје последње путовање. Позив на венчање његовог млађег брата Вилијама у Њујорку који је желео да управо Томас буде тај који ће извести обред, натерала је свештеника да напусти своју парохију и укрца се на велики прекоокеански брод.

Судбина је хтела да тај брод буде Титаник… Отац Томас купио је карту и постао један од путника на Титанику када се овај брод отиснуо на судбоносно путовање 10. априла 1912. године.

Фото: Профимедиа

 

Тог, последњег јутра пловидбе, 14. априла, Томас је испунио жељу појединих путника на броду и држао мису за путнике друге и треће класе.

Након што је брод, мало пре поноћи, ударио у ледени брег и почео да тоне, отац Томас је сматрао да му је дужност да помогне уплашеним путницима - духовно, али и физички.

Преживели са брода сведочили су касније да је свештеник два пута одбио да се укрца у чамац за спасавање. Уместо тога, помагао је путницима 3. класе да дођу до виших нивоа и храбрио окупљене.

Чак и када је завладала општа паника и када је постало јасно да места у чамцима нема за све, свештеник је одбио да се спасе. До самог краја, говорио је молитве, исповедао и давао опрост путницима који су остали заробљени на броду који је тонуо након што су сви чамци одавно спуштени у ледену воду.

Тело оца Томаса Билса никада није пронађено. Католичка црква је покренула процес његове канонизације.

Отац Томас Билс на кратко је приказан и у филму “Титаник” из 1997. године.