Сам холестерол се налази у мастима и потребан је за изградњу здравих ц́елија, али може да повећа ризик од срчаних болести, срчаног удара и можданог удара ако су нивои превисоки.

То се дешава јер се високи нивои холестерола могу накупити у зидовима артерија и смањити доток крви у срце. Ово повец́ава ризик од стварања угрушка око тела, као и од срчаних проблема. Стање нема готово никакве симптоме, тако да га је тешко уочити, али један сигнални знак можете открити осетити у вашим ногама, према НХС. Висок холестерол може да изазове проблеме са циркулацијом у целом телу, укључујуц́и ноге, блокирањем или ограничавањем протока крви у артеријама у екстремитетима.

Ово је познато као периферна артеријска болест. Ако имате ПАД, доживец́ете смањен проток крви у ногама, што може да изазове бол, обично током вежбања, пише Хеалтхлине. Можда ц́ете приметити бол приликом ходања, трчања или чак само током пењања уз степенице. Ова врста бола обично престаје када прекинете активност која га је изазвала.

Важно је да потражите савет од свог лекара опште праксе ако осетите ову врсту бола.

Пецкање у прстима на рукама и ногама такође може бити кључни знак стања. Такође постоји стање које се зове ксантом - где се масноц́а накупља испод површине коже. Мале избочине могу се појавити ако је ваш холестерол превисок. Ове мале израслине могу се појавити било где на телу, али су посебно честе на рукама и стопалима.

 

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".