Јосип Броз Тито преминуо је 4. маја 1980. године у 15.05 часова, услед можданог крварења и мождане коме, а сахрањен је 8. маја.

Његова сахрана није могла да прође без тајни и мистерија.

Највећа тајна била је шта се заправо налази у ковчегу који је био изложен у садашњој згради Скупштине Србије и прекривен заставом Југославије са петокраком?!

Фото: Профимедиа

 

Читаву мистерију око сахране која је окупила највећи број светских државника икада на једном месту отворио је својевремено др Обрен Ђорђевић некадашњи начелник СДБ Србије.

Он је, наиме тада изнео да тело Јосипа Броза Тита није никада било у ковчегу, већ да се тамо налазио песак.

"Када је Јосип Броз Тито умро, поједини чланови Председништва СФРЈ, пре свега Стеван Дороњски и Стане Доланц, желели су да га балсамују и ставе у маузолеј, какав има Лењин на Црвеном тргу. Титово тело, међутим било је пуно разних лекова, па је почело прерано да се распада и шири око себе неугодан мирис. Из медицинских и хигијенских разлога, пре свега Доланц, Микулић и Дороњски одлучили су да се сахрана изврши без његовог тела. У ковчегу који је био изложен у Савезној Скупштини, налазио се песак," рекао је раније за српске медије Ђорђевић, који је тако разоткрио све мистерије.

Наравно, и данас се многи питају да ли је Јосип Броз Тито заиста сахрањен у Кући цвећа, зашто нема петокраке на мермерној плочи и многа друга питања која су плод разних теорија завера или ипак не.

Фото: Профимедиа

 

Међутим, лекари који су радили обдукцију Маршаловог тела, овако су говорили:

"После шест сати рада завршили смо и последњи чин тада велике драме велике Југославије. Чим је завршена обдукција, отишли смо на Брдо код Крања, истуширали се, покупили ствари и кренули у Љубљану где је већ био спреман 'плави воз'. Чуо сам да је његово тело смештено најпре у лимени, а потом у тежак, претежак сандук од храстовог дрвета", рекао је др Лалевић, сведок овог догађаја.