- Ко не дели наше вредности, не може ни да добије немачки пасош, рекла је министарка унутрашњих послова Ненси Фезер.

- Антисемитизам, расизам и други облици презира према људима су неспојиви са добијањем немачког држављанства, рекла је Фезер.

Она је указала на историјску одговорност Немачке када је реч о Јеврејима и Израелу, мислећи на систематско уништавање Јевреја у холокаусту током ере нацистичке Немачке.

- Онај ко жели да постане немачки држављанин мора да зна шта значи преузети ову историјску одговорност Немачке. Ова одговорност је део нашег идентитета, закључила је министарка Фезер.

Пре тога, портпарол МУП-а потврдио је претходне медијске написе да је тест, који се полаже у оквиру процеса стицања немачког држављанства, укључивао питања везана за живот Јевреја у Немачкој, као и историјску одговорност Немачке према Јеврејима и Израел.

После рата дошло је до промена

У будућности ће теме као што су антисемитизам, право Израела на постојање и јеврејски живот у Немачкој играти важнију улогу у тесту држављанства, наводи се у саопштењу министарства.

Након напада Хамаса на Израел 7. октобра и рата у појасу Газе који је уследио, у Немачкој је драстично порастао број злочина са антисемитском позадином.

(Јутарњи)

БОНУС ВИДЕО: