Уколико се спремате да овог лета аутомобилом кренете пут омиљене летње дестинације, требало би да знате да су цене путарина на ауто-путу Егнатиа у северној Грчкој од почетка априла вец́е за 30 до 35 посто. У питању је аутопут од Игуменице на западу до границе са Турском код Кипија на истоку, а путарина одмах уз границу са Северном Македонијом на улазу у Грчку поскупљује са 1,80 на 2,40 евра, у Аспровалти са 0,90 на 1,20, у Кавали са 1,40 на 1,85 евра.

Једино појефтињење је у Солуну на путу за Атину (са 1,20 на 0,90) и на путу до Промахонаса на граници са Бугарском (са два на 1,90 евра).

Цене путарина у Србији

Они који у Грчку иду преко Северне Македоније, за коришћење ауто-пута од Београда до Прешева платиће 1.720 динара, а од Новог Сада укупан износ путарине је 2.010 динара, док ће они који на пут крећу са севера земље, из Суботице, путарину у једном смеру кроз Србију платити 2.450 динара. Пут из Ниша до Северне Македоније ове године износиће од 700 до 790 динара.

Путарине су одређене по категоријама возила, па тако моторна возила са карактеристикама мотоцикла, моторног троцикла и четвороцикла (квадрицикла) спадају у ИА категорију, док путнички аутомобили, односно моторна возила са две осовине висине до 1,30 метара улазе у И категорију.

Уколико немате ТАГ, путарину плаћате на наплатној станици готовином или картицом. Из Путева Србије су раније за Бизнис.рс објаснили да, уколико се догоди да немате код себе готовину, а ПОС апарат не ради, постоји могућност издавања рачуна за накнадну наплату путарине. На сајту Путева Србије доступна је прецизна цена путарина по наплатним станицама и категоријама возила.

Путарине у Северној Македонији

У Северној Македонији активно је пет наплатних станица. Прва (Романовце, Миладиновце – Куманово) се налази на 16 километара од границе. Путарина кошта 60 денара, или један евро. Друга наплатна станица налази се нешто пре Велеса и путарина износи 80 денара, односно 1,5 евра. Трећа наплатна рампа налази се непосредно пре искључења за Прилеп и Битољ, око 88 километара од уласка у Северну Македонију. Путарина овде износи 60 денара (1,5 евра). Следећа наплатна станица налати се испред Демир Капије и ту ћете платити 80 денара (1,5 евра). Последња наплатна рампа кроз Македонију налази се код Ђевђелије, и цена путарине је највиша – 100 денара, односно два евра.

Таг за плаћање путарине до Грчке

Однедавно је почела да функционише интегрисана, електронска наплата путарине са тагом који се може користити и у Србији и у Северној Македонији. Електронска наплата путарине (ЕНП) омогућава плаћање употребом ТАГ уређаја за ЕНП, за одговарајућу категорију возила. Укратко, ТАГ вам омогућава да пролазите наплатне рампе без чекања у редовима и плаћања путарина на лицу места. Уколико већ поседујете ТАГ уређај у припејд систему (И категорија), можете да преконфигуришете уређај у некој од овлашћених пословница и да га користите у интегрисаном систему наплате Отворени Балкан (Отворени Балкан ЕНП). Свега пет минута након регистрације на сервис "Отворени Балкан ЕНП" можете да прођете кроз наплатну станицу у Републици Србији, а 15 минута након регистрације и кроз наплатне станице у Републици Северној Македонији, објашњено је на сајту опенбалкан-етц.цом.

Уколико поседујете ТАГ наплата путарине извршава се следећег дана након искоришћене услуге, односно проласка наплатне рампе. Новац ће вам се аутоматски скинути са платне картице коју сте регистровали. Међутим, уколико немате новца на платној картици ТАГ уређај ће бити постављен на "црну" листу. Нећете моћи да га користите док не обезбедите новац на картици.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".