Полиција је данас поподне због нестанка тинејџера активирала и тзв. НЕНО аларм. 

Тај аларм се користи када постоје сазнања која упућују на оправдану бојазан да је нестало дете отето и/или је непосредно угрожен његов живот и здравље или је изложено тешкој виктимизацији.

НЕНО је скраћеница за Националну евиденцију несталих особа, а аларм се грађанима активира путем друштвених мрежа.

Према подацима из Националне евиденције несталих особа, Иван Лалић рођен је 2010., висок је 160 центиметара, има црну косу и смеђе очи.

У тренутку нестанка јуче у Улици Ланиште био је обучен у плаве панталоне, дрес с натписом "Динамо" и "Петковић", а носио је ранац тамније боје и смеђе патике.

Фото: The Ministry of internal affairs

 

Хрватска полиција је систем НЕНО аларм пустила у функцију крајем 2022. године, а реч је о хрватској верзији оног што је у САД-у познато као "Амбер Алерт". 

Ако дете нестане, Министарство унутрашњих послова обавештава компанију Мета, која затим активира упозорење односно НЕНО Аларм корисницима друштвених мрежа Фејсбук и Инстаграм и то у кругу од 160 километара од места у којем је дете последњи пут виђено.

Иначе, НЕНО аларм се не користи у свим случајевима нестале деце, деце која су побегла од куће или из установе те ситуацијама везаним уз старатељством.

Кад се активира НЕНО аларм?

Ово су услови који морају бити испуњени како би се активирао НЕНО аларм:

  • нестала особа је млађа од 18 година

  • сматра се да постоји озбиљна опасност по живот и здравље несталог детета или да је изложено тешкој виктимизацији

  • верује се да би издавање НЕНО аларма помогло у проналажењу детета с обзиром на све релевантне околности

  • релевантне околности обухватају довољно информација о околностима нестанка (одећа, фотографије, опис возила у коме је дете последњи пут виђено, итд.), податак о томе колико је времена прошло од последњег виђења детета и од када је дете пријављени као нестали, јавља Индекс.хр.

Ово је други пут да полиција активира НЕНО аларм. Први пут је било средином фебруара, када је у Загребу нестала девојка.

БОНУС ВИДЕО: