Policija je danas popodne zbog nestanka tinejdžera aktivirala i tzv. NENO alarm. 

Taj alarm se koristi kada postoje saznanja koja upućuju na opravdanu bojazan da je nestalo dete oteto i/ili je neposredno ugrožen njegov život i zdravlje ili je izloženo teškoj viktimizaciji.

NENO je skraćenica za Nacionalnu evidenciju nestalih osoba, a alarm se građanima aktivira putem društvenih mreža.

Prema podacima iz Nacionalne evidencije nestalih osoba, Ivan Lalić rođen je 2010., visok je 160 centimetara, ima crnu kosu i smeđe oči.

U trenutku nestanka juče u Ulici Lanište bio je obučen u plave pantalone, dres s natpisom "Dinamo" i "Petković", a nosio je ranac tamnije boje i smeđe patike.

Foto: The Ministry of internal affairs

 

Hrvatska policija je sistem NENO alarm pustila u funkciju krajem 2022. godine, a reč je o hrvatskoj verziji onog što je u SAD-u poznato kao "Amber Alert". 

Ako dete nestane, Ministarstvo unutrašnjih poslova obaveštava kompaniju Meta, koja zatim aktivira upozorenje odnosno NENO Alarm korisnicima društvenih mreža Fejsbuk i Instagram i to u krugu od 160 kilometara od mesta u kojem je dete poslednji put viđeno.

Inače, NENO alarm se ne koristi u svim slučajevima nestale dece, dece koja su pobegla od kuće ili iz ustanove te situacijama vezanim uz starateljstvom.

Kad se aktivira NENO alarm?

Ovo su uslovi koji moraju biti ispunjeni kako bi se aktivirao NENO alarm:

  • nestala osoba je mlađa od 18 godina

  • smatra se da postoji ozbiljna opasnost po život i zdravlje nestalog deteta ili da je izloženo teškoj viktimizaciji

  • veruje se da bi izdavanje NENO alarma pomoglo u pronalaženju deteta s obzirom na sve relevantne okolnosti

  • relevantne okolnosti obuhvataju dovoljno informacija o okolnostima nestanka (odeća, fotografije, opis vozila u kome je dete poslednji put viđeno, itd.), podatak o tome koliko je vremena prošlo od poslednjeg viđenja deteta i od kada je dete prijavljeni kao nestali, javlja Indeks.hr.

Ovo je drugi put da policija aktivira NENO alarm. Prvi put je bilo sredinom februara, kada je u Zagrebu nestala devojka.

BONUS VIDEO: