PREMA Zdravstveno-statističkom letopisu Grada Zagreba, očekivano trajanje života za stanovnike Grada Zagreba u 2022. godini iznosilo je 79 godina, što je za 3.4 godine duže nego u 2003. godini, kada je iznosilo 75.6 godina. Očekivano trajanje života za muškarce iznosi 76.1 godinu, a za žene 81.5 godina.

Najveći javnozdravstveni problem i najčešći uzrok smrti u gradu Zagrebu jesu kardiovaskularne bolesti, potom slede maligne bolesti. Svaki treći stanovnik grada Zagreba umire od kardiovaskularne bolesti, najviše od hipertenzivnih bolesti, a potom od ishemijskih bolesti srca, dok svaki četvrti stanovnik umire od raka.

Lekaru najčešće idu zbog bolesti disajnih organa

Prema razlogu poseta lekaru u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, na prvom su mestu bolesti disajnog sistema. Bolesti mišićno-koštanog sistema i vezivnog tkiva su na drugom mestu, a na trećem bolesti srca i krvnih žila. Najveći broj Zagrepčana bio je hospitaliziran zbog malignih neoplazmi, dok su na drugom mestu bolesti sistema cirkulacije.

Prema broju dana bolničkog lečenja, na prvom su mestu mentalni poremećaji i poremećaji ponašanja. Slede tumori i bolesti sistema cirkulacije.

Dominiraju hronične nezarazne bolesti

Kao javnozdravstveni prioriteti za 2024. godinu u Gradu Zagrebu izdvojene su kardiovaskularne bolesti, odnosno bolesti srca i krvnih žila, te maligne bolesti. Važno je obratiti pažnju i na endokrine bolesti, mentalno zdravlje te nejednakosti u zdravlju.

Struktura uzroka smrti i oboljevanja stanovnika Grada Zagreba ukazuje na dominaciju hroničnih nezaraznih bolesti. Za većinu hroničnih bolesti vežu se zajednički faktori rizika: pušenje, prekomerna upotreba alkoholnih pića, gojaznost, nepravilna ishrana, manjak fizičke aktivnosti i povišen krvni pritisak, piše "Index.hr".

BONUS VIDEO: