U četvrtak 11. aprila, devet dana nakon smrti Veljka Bulajića, "HRT 2" će u sećanje na velikog reditelja prikazati restauriranu "Bitku na Neretvi".

Zašto im je toliko trebalo, pitaju se televizijski gledaoci u Hrvatskoj, ali i tamošnji "Jutarnji list". Publika je na dan Bulajićeve smrti uzalud na programu javne televizije očekivala neki njegov film. No, kako nezvanično saznaje pomenuti medij, nije bila stvar u "dobroj volji" HRT-ovaca nego u tome da su pre prikazivanja morali da "srede" autorska prava s Jadran filmom.

Bulajićev film iz 1969. godine, kojeg je tokom jednog od poslednjih prikazivanja na HRT-u 2009. gledalo čak 16 odsto publike, prati partizane koji su se našli u nemačkom okruženju u dolini Neretve, odnosno priču koja se zbivala početkom 1943. godine kada su jedanaest nemačkih i italijanskih divizija, jedna ustaška četa i 18.500 četnika Draže Mihajlovića počeli su s provođenjem plana ‘Weiss 1‘ kako bi uništili partizanske jedinice.

Pritisnuti nadmoćnijim neprijateljem partizani su se s Vrhovnim štabom i 4.500 ranjenika i tifusara našli opkoljeni u dolini Neretve. Ostao je samo jedan most na čijoj su drugoj strani čekale jake četničke snage pripremajući se za masakr ranjenih boraca, tifusara i naroda. Tito je naredo rušenje mosta, pa iznenađeni neprijatelj prebacuje svoje snage na sever predviđajući da će partizani tamo pokušati proboj iz obruča. Međutim, u toku samo jedne noći partizani pokraj srušenog grade improvizirani most i prebacuju se na drugu stranu Neretve, a u odlučujućem obračunu četničke snage doživljavaju definitivni vojnički i politički poraz u Drugom svetskom ratu...

Film spada među najgledanije ratne filmove u povesti svetske kinematografije, a 1969. je bio nominovan i za Oskara. U filmu glume Jul Briner, Orson Vels, Silva Košćina, Sergej Bondarčuk, Franko Nero, Milena Dravić, Boris Dvornik, Fabijan Šovagović, Bata Živojinović, LJubiša Samardžić...

BONUS VIDEO: