Припадници Управе криминалистичке полиције (УКП) из Београда и Бора прегледају околину куће Д. Д., испражњен је и претражен резервоар за воду, а затим и корито потока који се налази у околини.

Иза потока се налази још пет резервоара или бунара, а претпоставка је да ће се данас радити на тим локацијама.

Припадници УКП Бор и београдског УКП-а заједно са ватрогасним камионом са посебном опремом за претрагу терена у уторак су стигли у село Злот у околину куће Д. Д. осумњиченог за убиство Данке Илић.

Јуче је претраживан и други део Лазаревог канјона, након што је полиција, заједно са спасилачким тимом и Горском службом спасавања, претражила првих 3,5 километара. Претражена је и јама изнад канјона, дубока 70 метара.

За претрагу се користи специјалистичка спасилачка опрема и дронови.

Двогодишња Данка нестала је 26. марта у Бањском пољу код Бора, а након 10 дана потраге и детаљних провера свих трагова и информација, полиција је ухапсила Ј.С. и Д.Д. из Бора, за које се сумња да су девојчицу ударили аутомобилом, а затим њено тело ставили у гепек кола и однели на депонију.

Фото: АТА имагес, Друштвене мреже

 

 

На терет им се ставља кривично дело тешко убиство у саизвршилаштву.

Д.Д. је на саслушању признао злочин, док се Ј.С. бранио ћутањем, а њима је након саслушања одређен притвор до 30 дана.

Накнадно су ухапшени Д.Д. и Р.Д. отац и брат осумњиченог Д.Д., због сумње да су му помогли да премести тело девојчице на за сада непознату локацију.

Брат осумњиченог је преминуо у Полицијској управи у Бору, док је оцу осумњиченог одређен притвор до 30 дана.

У међувремену је директор ЈП "Водовод" у Бору поднео оставку из, како је навео, моралних разлога.

"Претражује се терен где људска нога није крочила"

Др Жељко Бркић говорећи о осумњиченима за убиство мале Данке Илић истакао је недавно да је њихов облик понашања један од најмонструознијих. Један од осумњичених детаљно је описивао како је убио Данку Илић, док је други одлучио да се брани ћутањем. Такође, осумњичени за убиство сваљују кривицу један на другог, истакао је Бркић недавно, покушавајући на тај начин да се извуку.

- Ово је заиста болна тема за читаво друштво, доста је било спекулација о том монструозном злочина. 4. априла смо суочени са истином да дете није живо, тада су све наше наде потонуле да ћемо дете живо наћи. Од 26. мата до 4. априла било је доста спекулација. Ми из МУП-а смо од 26. марта изашли са 9 саопштења, како не бисмо угрозили истрагу. Преко 1500 наших припадника је дало све од себе да пронађе дете откако је пријављен нестанак. Ми са ове стране као професионалци морали смо да се држимо процедура и да не дозволимо да се истрага компромитује. Ја бих овом приликом замолио све учеснике у јавном простору, све оне који имају могућност да изнеси јавну реч која се чује да се воде саопштењима које издаје МУП. Молим јавност да не подлеже лажним вестима и произвољним закључцима, већ да верује полицији. Неуморно тражимо тело Данке Илић - рекао је Бркић гостујући на Хаппy ТВ.

Фото: Ђ. Грмуша

 

 

Бркић је истакао да неуморан рад МУП-а неће престати, као и да се спроводе интензивне акције на рејону Лазаревог канјона, Злотске реке и Лазареве пећине.

- МУП је озбиљна и одговорна институција, "једемо хлеб са седам кора". Треба да останете човек, да останете професионалац, дођете на лице места и да форензички обрадите леш неког детета, а да код кући имате дете тог узраста, да се вратите у своју кућу и да са највећим љубављу, сузама у очима загрлите то дете и кажете хвала Богу, све је у реду. Са друге стране имате огроман притисак јавности када морате да одговорите задацима, да будете фокусирани и да обавестите јавност а да не направите погрешан корак који би компромитовао ваш рад - рекао је др Бркић.

БОНУС ВИДЕО