Током своје владавине је предводио своју државу у Првом светском рату, али и у рату против Јапана (1904-1905). Управо у Јапану почиње прича о несвакидашњој тетоважи на подлактици цара Николаја.

Често је на сликама виђен заврнутих рукава, а жиг на руци је поготово упадао у очи.

Када је био млади престолонаследник, послат је на пут како би се упознао са другим културама и страним дипломатама, а веровало се да ће на овај начин да се припреми за касније преузимање трона.

Пут је отпочео 1890. године и укључио је многобројне државе и културе, а између осталих Грчка, Египат, Индија, Сингапур, Сијам, Кина и управо Јапан. Уз свог рођака, принца Џорџа од Грчке и Данске, пристигао је у Нагасаки.

Фото: Википедија/Јавно власништво

 

Познат је чак и датум настанка овог уметничког дела. Цео догађај је тадашњи царевић уписао у свом дневнику у уторак 16. априла.

Тетоважу му је урадила уметница Итео Твавки.

Фото: Википедија/Јавно власништво

 

- После вечере, одлучио сам да истетовирам змаја на својој десној руци, што је трајало тачно седам сати, од 9 увече до 4 ујутру. Довољно је да једном прођем кроз овакво задовољство да ме обесхрабри при понављању. Змај је испао веома лепо. Рука ме уопште није болела - написао је млади Николај у свом дневнику.

Змај је кривудао уз подлактицу царевића са роговима и великим брковима као и шиљцима дуж кичме чудовишта. Чељуст му је отворена и замрзнута уз ледени поглед. 

Зашто баш змај?

Поставља се питања зашто је млади царевић изабрао управо змаја. Неки сматрају да је Николас био инсипирсан Војводом од Кларенса и Авондејла Алебртом Виктором.

Други сматрају да је змај симбол за снагу, моћ и мудрост, па тако црна гуја на руци царевића представља симбол престолонаследникове моћи.

Фото: Википедија/Јавно власништво

 

Алтернативна теорија је да је змај био очигледан избор за будућег цара који је био рођен у години змаја према кинсеком календару.

На једном Инстаграм профилу се током прошле године појавила тетоважа за коју се тврди да представља рекреирану тетоважу коју је носио цар Николај. 

 

 

Сувенир из Јапана

Жиг на руци ипак није био једина успомена на путовање у Јапан. Маја 1891. године је царевић био нападнут. Престолонаследника Николаја напао је Тсуда Санзо, полицајац који га је пратио који је покушао да га убије.

Напад је, наравно, био неуспешан, али је оставио трајни ожиљак који је био 9 центиметра дуг на десној страни чела тадашњег царевића.

Фото: Википедија/Јавно власништво

 

БОНУС ВИДЕО: