Године 2002. Џо Бајден, тадашњи амерички сенатор савезне државе Делаваре, најавио је да ће историја врло строго казнити САД "ако нада у ослобођени Авганистан нестане у ваздуху", преноси РТДЕ.

- Отпорне мултинационалне снаге које помажу авганистанској националној влади да прошири своја овлашћења на све своје границе мудро су улагање у свет", рекао је Бајден на америчкој телевизији. Скоро 20 година касније и сада председник Сједињених Америчких Држава, Бајден је заузео потпуно другачији приступ.

Време је било да се рат оконча, време се променило. „Терористичка претња проширила се далеко изван Авганистана по целом свету“, па зашто би САД требале било шта да мењају?

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by RT DE (@de_rt_com)

 

- Чињеница је да се све већ променило. Ова одлука о Авганистану не односи се само на Авганистан. Ради се о окончању ере великих војних операција за трансформацију других земаља - рекао је Биден.

Ипак, један тенор остаје исти: - Дозволите ми да разјасним онима који желе да нанесу штету Америци, онима који се упуштају у тероризам против нас: Сједињене Државе никада неће мировати. Нећемо опростити. Нећемо заборавити. Гонићемо вас до краја света .

Последњи амерички војник повукао се у уторак из Авганистана. Претходно је самоубилачки напад на аеродрому у Кабулу потресао свет и убио неколико цивила и 13 америчких војника. Након два одмазде од стране САД -а и других цивилних жртава, чини се да је Авганистан, барем сада, коначно препуштен талибанима.