Он је први пут лансирао свој бренд 1970. године и развио иновативни процес штампе на кожи и тексасу, изграђујући глобални модни и животни бизнис са својим иновативним смелим анималистичким принтовима, џинсом украшеним драгуљима и секси хаљинама.

Дизајнер Роберто Кавали преминуо је у Фиренци. Имао је 84 године. Кавали је потекао из породице уметника, пошто је његов деда Ђузепе Роси био водећа личност покрета Макијајоли, са радовима изложеним у галерији Уфици у Фиренци.

Његово богатство наводно вреди 500 милиона долара, а недавно је, у својој 82. години постао отац шестог детета, које је добио са својом 38-годишњом девојком из Швеђанке Сандром Нилсон.

Каријера

Године 1970. био сам дизајнер број један на свету; људи попут Арманија нису били ништа поред мене. Сада, ако ми је преостала још једна жеља у животу, то је проналажење нове тканине која је разноврсна и дивна као тексас - говорио је краљ моде Роберто Кавали.

То може изгледати као необична изјава, али Роберто Кавали није обичан човек. Током каријере која је трајала скоро шест деценија, отворени маестро италијанског стила показао се као титан у свету моде који се жестоко надмеће, претварајући своје име у светски бренд и окупљајући следбенике које чине неке од најгламнијих светских личности, укључујући Викторију Бекам, Шерон Стоун и Мадона.

Фото: Танјуг/АП

 

Човек чији су блистави, женствени дизајни учинили да му је познато, рођен је у Фиренци 15. новембра 1940. Одрастао је у креативном окружењу и веран породичној традицији - његов деда је био прослављени италијански уметник - уписао се у локалну уметност институт као младић.

Тамо се специјализовао за дизајн текстила, ушавши у свет моде када је серија цветних принтова на плетивама које је дизајнирао као студент привукла пажњу великих италијанских произвођача чарапа.

До својих раних 30-их он се етаблирао у Паризу уз наручивање од Хермеса и Пиерре Цардина и дебитовао је са својом првом колекцијом. Гламурозни дизајни су се показали популарним код џет сета, а 1972. је отворио свој први бутик у Ст Тропеу.

Лични живот

Био је то први корак на путу ка царству које ће се простирати широм света и нарасти на процењену вредност од 1,8 милијарди фунти. Године 1978. Роберто је замољен да суди на такмичењу за мис Аустрије. Једна од такмичарки, 18-годишња Ева Дурингер, пласирала се на друго место на такмичењу, али је освојила срце тада разведеног Кавалија.

Пар је почео да излази, венчали су се две године касније и имају троје деце. Дизајнер има и двоје деце из првог брака. Ева је наставила да служи као пословни партнер свом креативном супружнику. Управљала је рекламним кампањама и лиценцама царства Кавали, које се креће од штампарија до додатака и кућне колекције.

Ева и Роберто су се развели 2010. Од 2014. излази са манекенком Сандром Нилсон која је 45 година млађа од њега; родила му је шесто дете, Ђорђа 2023. године.

Фото: Танјуг/АП

 

Роберто је живео са породицом у вили у брдима Фиренце, окружен природом и дивљим животињама које инспиришу животињски принт, џунглу и цветне мотиве, док лета проводе на његовој 41-метарској јахти која се прелива, забављајући познате пријатеље.

Модни дизајнер има децу Томаса и Кристину са својом првом супругом Силванелом Ђанони, са којом се оженио 1964. пре него што су се развели 10 година касније.

Потом се 1980. оженио аустријском модном креаторком Евом Маријом Динер, са којом је имао троје деце, Роберта, Рајчел и Данијела.

Он је раније говорио о свом тешком детињству и грубом васпитању кроз које је прошао након што му је убијен отац.

- Нисам имао лако детињство. Мој отац је управо био код Немаца у јулу 1944, у нападу на Кастелнуово деи Сабиони. Био је геометар, радио је за рудник у Валдарну... Нисам говорио до 18. године. Ипак, живот је био љубазан према мени и био сам награђен... за све.

(Glossy)