Ранко је преминуо пре неколико дана у 90. години, а његову каријеру обележили су епизодни ликови. Ипак, његова филмографија открива да се иза његовог имена стоји права глумчина са више од 70 улога. Од "Узаврелог града" Вељка Булајића, "Камионџија" Гордана Михића или "Отписаних" Аце Ђорђевића, Ковачевић је оставио свој печат у култним делима. Пре неколико година играо је у серији "Немањићи - рађање краљевине" и од највећих критизера тада је он измамио осмех одобравања за улогу папе Целестина Трећег.

Ранко је рођен 1934. у Соколцу (тада – Краљевина Југославија).

Ковачевић је играо и у серији "Немањићи", када је за Српски телеграф рекао да му је улога римског папе била интригантна и да је подробно ишчитавао судбину овог католичког великодостојника.

Фото: РТС принтскрин

 

 

- Улога је ефектна, али ми је жао што је преполовљена. Да ли у монтажи или како, најбољи део његове приче је исечен. Знао сам да је улога мала, али ја сам старог кова и како су ме учили да мале улоге не постоје, ја сам се за њу припремао читајући о животу овог папе. Желео сам да ухватим део атмосфере, времена, његовог идеолошког погледа на Србе - рекао је Ковачевић.

Фото: Јутјуб принтскрин/фреддy топ 10

 

 

Он се тада осврнуо и на своју каријеру.

- Ја сам већ дуго у пензији и већ сам, право да вам кажем, и заборављен. Отишао сам тамо, направили смо једну пробу, један дубл и одмах снимили. Сви су били одушевљени, све је било савршено - изјавио је рођени Сарајлија, који одавно живи у Београду.

Каријеру је започео у позоришту и, како каже, широм ондашње велике Југославије готово да нема већег театра на чију сцену није ступио.

- Често сам мењао позоришта, ишао од једног до другог. Било је добро и то што је наша генерација глумаца радила много филмских копродукција. Радили смо са Енглезима, Немцима, са Италијанима... то би нам увек добро дошло јер су глумачке плате увек биле мале - закључио је тада Ковачевић.

Вест о његовој смрти објавио је само портал који се бави филмом.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО:

On se tada osvrnuo i na svoju karijeru. - Ja sam već dugo u penziji i već sam, pravo da vam kažem, i zaboravljen. Otišao sam tamo, napravili smo jednu probu, jedan dubl i odmah snimili. Svi su bili oduševljeni, sve je bilo savršeno - izjavio je rođeni Sarajlija, koji odavno živi u Beogradu. Karijeru je započeo u pozorištu i, kako kaže, širom ondašnje velike Jugoslavije gotovo da nema većeg teatra na čiju scenu nije stupio. - Često sam menjao pozorišta, išao od jednog do drugog. Bilo je dobro i to što je naša generacija glumaca radila mnogo filmskih koprodukcija. Radili smo sa Englezima, Nemcima, sa Italijanima... to bi nam uvek dobro došlo jer su glumačke plate uvek bile male - zaključio je tada Kovačević. Vest o njegovoj smrti objavio je samo portal koji se bavi filmom.