Ако очекујете пролећну бебу, доносимо вам неколико предлога којима је као инспирација послужило управо ово дивно годишње доба.

Ирис

Претпоставља се да име Ирис води порекло из старо-грчког језика, те да потиче од имена митолошке богиње Ириде, или пак од имена „божије гласнице“ Ирис, која се као свој лични „симбол“ има дугу.

У слободном преводу, име Ирис има значење – „она која је срећна“; „она која је гласник Бога“; „особа која је лепа као цвет“; „она која је радосна и светла као дуга“; „жена која плени лепотом“; „особа која је обасјана свим дугиним бојама“; „дуга“; „боја“; „срећа“.

Љиљана, Лили

Етимолози сматрају да је име Љиљана, порекло од именице „љиљан“, а која означава назив цвета, а пре свега из тежње родитеља да својој женској деци надену име које је лепо, њежно и љупко.

Женско име Љиљана се новорођеним девојчицама даје пре свега због жеље родитеља да оне буду „лепе као цвињет“; „љупке и нежне као латице љиљана“; „префињене“; „отмене“; „љубазне“; „особе које су благе и племените“, или „све оне женске особе које пак јако лепо зраче унутрашњом и скривеном лепотом“.

Фото: Shutterstock

 

Невена

Претпоставља се да име Невена, води порекло од имена цвета, тачније биљке невен, а који спада у ред лековитог биља, па осим тога што се име даје да би деца била лепа и њежна као цвет, веровање је да се име раније давало и како би женска деца била увек здрава; јака и чила.

Његово „пренесено“ значење би могло да буде и неко од следећих – „она која је лепа и нежна као цвет“; „она која је здрава и пуна живота“; „жена која зрачи енергијом и која је живахна“; „она која је увек млада“; „она која никада неће остарити (духом)“; „она која је оличење лепоте и среће“; „она која је једра и никада не болује“.

Весна

Женско име Весна је пореклом из старо-словенске групе језика, и претпоставља се да је име пак и потекло од имена словенске богиње пролећа, Весне или пак да је „изведено“ из речи „весник“, а у значењу онај који најављује или оглашава долазак пролећа; радости и сунца.

Значење имена Весна, по правилу се односи на ону женску децу која су – „рођена да донесу или срећу или радост“; као и на „ону децу која су весници пролећа“; „ону децу која су оличење топлине и светлости“; „на децу која су срећна; ведра; раздрагана; полетна; ведрог духа и чистог срца“.

Маја

Значење имена Маја, компликовано је дефинисати, али се обично оно преводи у зависности од „изворног“ језика, као и од неке земље у којој је дато име „тада“ највише заступљено, или пак на основу неких веровања која још увек нису баш искорењена.

Верује се стога, да се име Маја или Маиа, даје обично женској деци која су рођена у календарском месецу мају.

(Крстарица)

БОНУС ВИДЕО: