Упркос томе што је и други викенд априла у знаку натпросечно високих температура од 24 до 30 степени, уз доста сунчаних периода, и умереним северозападним ветром, РХМЗ упозорава на то да је време да се после недеље припремимо на нагло захлађење.

Стални прилив топле ваздушне масе са Медитерана што нам доноси веома топло време, са температуром и до 10 степени изнад просека. Због тога је пролеће ове године донело право летње време, чинило се да ћемо из зимских јакни улетети право у летњу гардеробу и право на базене и Аду Циганлију, што није случај.

Извадите кишобране и ципеле

Ипак, топлотни талас који је захватио Србију почетком априла задржаће се још мало, неколико наредних дана како је упозорио РХМЗ. Хладан северни и северозападни ветар узроковаће да субјективни осећај температуре буде као да је ипак мало свежије од измерених вредности.

Прогностички модели већ за понедељак најављују постепену промену времена. Прво ће током дана доћи до јачања ветра који ће узроковати додатно отопљење, те ће у понедељак средином дана температура бити и преко 30 степени.

Већ у уторак, 16. априла, наступиће постепена промена времена: пре подне биће претежно сунчано, а у другом делу дана очекује се постепено наоблачење местимично с кишом и локалним пљусковима с грмљавином.

Дуваће умерен и јак, на планинама и олујни југозападни ветар који ће на северу Србије бити у скретању на северозападни. Дневна температура биће у постепеном паду и кретаће се од 23 на северозападу до 30 степени на истоку и југоистоку земље.

Од среде знатно хладније

Од среде, 17. априла, очекује се осетно хладније време са честом појавом кише и локалних пљускова који ће понегде бити праћени и грмљавином, док ће на планинама падати снег.

БОНУС ВИДЕО