Uprkos tome što je i drugi vikend aprila u znaku natprosečno visokih temperatura od 24 do 30 stepeni, uz dosta sunčanih perioda, i umerenim severozapadnim vetrom, RHMZ upozorava na to da je vreme da se posle nedelje pripremimo na naglo zahlađenje.

Stalni priliv tople vazdušne mase sa Mediterana što nam donosi veoma toplo vreme, sa temperaturom i do 10 stepeni iznad proseka. Zbog toga je proleće ove godine donelo pravo letnje vreme, činilo se da ćemo iz zimskih jakni uleteti pravo u letnju garderobu i pravo na bazene i Adu Ciganliju, što nije slučaj.

Izvadite kišobrane i cipele

Ipak, toplotni talas koji je zahvatio Srbiju početkom aprila zadržaće se još malo, nekoliko narednih dana kako je upozorio RHMZ. Hladan severni i severozapadni vetar uzrokovaće da subjektivni osećaj temperature bude kao da je ipak malo svežije od izmerenih vrednosti.

Prognostički modeli već za ponedeljak najavljuju postepenu promenu vremena. Prvo će tokom dana doći do jačanja vetra koji će uzrokovati dodatno otopljenje, te će u ponedeljak sredinom dana temperatura biti i preko 30 stepeni.

Već u utorak, 16. aprila, nastupiće postepena promena vremena: pre podne biće pretežno sunčano, a u drugom delu dana očekuje se postepeno naoblačenje mestimično s kišom i lokalnim pljuskovima s grmljavinom.

Duvaće umeren i jak, na planinama i olujni jugozapadni vetar koji će na severu Srbije biti u skretanju na severozapadni. Dnevna temperatura biće u postepenom padu i kretaće se od 23 na severozapadu do 30 stepeni na istoku i jugoistoku zemlje.

Od srede znatno hladnije

Od srede, 17. aprila, očekuje se osetno hladnije vreme sa čestom pojavom kiše i lokalnih pljuskova koji će ponegde biti praćeni i grmljavinom, dok će na planinama padati sneg.

BONUS VIDEO