Гравидитет односно трудноћа (скотност) код паса траје просечно око 60 дана, тачније између 58 и 63 дана. Заправо, гравидитет почиње од оног дана када почиње и парење. Уколико су у питању веће или средње расе паса, онда кује углавном саме могу да се снађу око трудноће и порођаја, док кујама које припадају мањим расама морају помоћи ветеринари.

Фото: Принтскрин Тикток серотонинтоуцх101

 

Оно што је најважније јесте да се утврди моменат када је куја затруднела, јер онда се може направити план за целу трудноћу пса. Наравно, ви не можете сами утврдити да ли је ваша куја трудна или не, већ је за то потребан специјалистички преглед, односно ултразвук који може извршити само ветеринар. Сматра се да се већ након 21-25 дана од парења може утврдити да ли трудноћа код пса постоји.

Након 28 дана тај резултат је стопостотно сигуран. Још један детаљ који можда власници паса не знају јесте да пас може ићи на рендген тек након 56 дана од парења. На ултразвуку се може видети и колико штенаца куја носи, али тај број није увек прецизан, па многи ветеринари избегавају то да саопште власнику.

 

 

Порођај код паса

Порођај се углавном дешава у периоду од 61. до 63. дана трудноће односно скотности кује, али понекад тај период може бити и мало дужи. Веома често се може десити да се порођај догоди тек након 68. дана трудноће.

Уколико видите да порођај ваше кује касни и да је очекивани термин прошао, најбоље би било да будете у константном контакту са ветеринаром и да пријављујете било какве промене на вашем псу. Притом ће ветеринар вероватно проверавати да ли је све у реду са штенцима и да ли су сви живи, па ће ваша куја морати да иде на ултразвук. Уколико је све у реду, онда нема потребе за било каквом паником, већ је потребно сачекати само да порођај почне.

Сам порођај у просеку траје око 3 или 4 сата. Наравно, то се односи на време док прво штене не изађе из утробе кује. Оно што је занимљиво јесте да се некада дешава да постељица изађе са штенетом, а некада изађе тек петнаестак минута касније. Куја ће након рођења првог штенета почети да га лиже и да жваће пупчану врпцу. Уједно ће штене почети да сиса, а након сат или два већ ће из кује изаћи и друго штене.

љубимци.орг