Graviditet odnosno trudnoća (skotnost) kod pasa traje prosečno oko 60 dana, tačnije između 58 i 63 dana. Zapravo, graviditet počinje od onog dana kada počinje i parenje. Ukoliko su u pitanju veće ili srednje rase pasa, onda kuje uglavnom same mogu da se snađu oko trudnoće i porođaja, dok kujama koje pripadaju manjim rasama moraju pomoći veterinari.

Foto: Printskrin Tiktok serotonintouch101

 

Ono što je najvažnije jeste da se utvrdi momenat kada je kuja zatrudnela, jer onda se može napraviti plan za celu trudnoću psa. Naravno, vi ne možete sami utvrditi da li je vaša kuja trudna ili ne, već je za to potreban specijalistički pregled, odnosno ultrazvuk koji može izvršiti samo veterinar. Smatra se da se već nakon 21-25 dana od parenja može utvrditi da li trudnoća kod psa postoji.

Nakon 28 dana taj rezultat je stopostotno siguran. Još jedan detalj koji možda vlasnici pasa ne znaju jeste da pas može ići na rendgen tek nakon 56 dana od parenja. Na ultrazvuku se može videti i koliko štenaca kuja nosi, ali taj broj nije uvek precizan, pa mnogi veterinari izbegavaju to da saopšte vlasniku.

 

 

Porođaj kod pasa

Porođaj se uglavnom dešava u periodu od 61. do 63. dana trudnoće odnosno skotnosti kuje, ali ponekad taj period može biti i malo duži. Veoma često se može desiti da se porođaj dogodi tek nakon 68. dana trudnoće.

Ukoliko vidite da porođaj vaše kuje kasni i da je očekivani termin prošao, najbolje bi bilo da budete u konstantnom kontaktu sa veterinarom i da prijavljujete bilo kakve promene na vašem psu. Pritom će veterinar verovatno proveravati da li je sve u redu sa štencima i da li su svi živi, pa će vaša kuja morati da ide na ultrazvuk. Ukoliko je sve u redu, onda nema potrebe za bilo kakvom panikom, već je potrebno sačekati samo da porođaj počne.

Sam porođaj u proseku traje oko 3 ili 4 sata. Naravno, to se odnosi na vreme dok prvo štene ne izađe iz utrobe kuje. Ono što je zanimljivo jeste da se nekada dešava da posteljica izađe sa štenetom, a nekada izađe tek petnaestak minuta kasnije. Kuja će nakon rođenja prvog šteneta početi da ga liže i da žvaće pupčanu vrpcu. Ujedno će štene početi da sisa, a nakon sat ili dva već će iz kuje izaći i drugo štene.

ljubimci.org