Пажњу планете скренула је недавно одлука председника Сијера Леонеа, Џулијуса Мада Биоја, да уведе ванредно стање због алармантне ситуације у којој се ископавају људски гробови како би се узимале кости покојника зарад производње наркотика.

Психоактивна супстанца названа "куш" у себи садржи биље, канабис и дезинфекциона средства, али и људске кости, чије присуство, како тврде, повећава ефективност дроге.

Узевши у обзир тај податак, добављачи и дилери, али и сами наркомани, су почели да ископавају људске гробове, како би свом продукту повећали "квалитет" и зависност која настаје од њега.

Конзументи овог наркотика су углавном мушкарци између 18 и 25 година, а да је реч о све већој заступљености ове опасне дроге, говоре подаци да је у Сијера Леонеу у периоду од 2020. и 2023. године број хоспитализованих особа због коришћења "куша" порастао за 4.000 одсто.

"Смртоносна замка", како ју је назвао председник Сијера Леонеа, изазива халуциногене ефекте који могу трајати и до неколико часова.

- Куш је изразито опасна дрога као што су хероин или кокаин. Јака је, јефтина и врло лако се набавља. Постоји слаба регулатива и контрола продаје и постаје веома распрострањена у Западној Африци - рекао је доктор Едвард Нахим, психијатар у Психијатријској наставној болници у Сијера Леонеу, преноси Дејли мејл.

Нема званичног податка о броју смртних случајева, међутим, један доктор рекао за ББЦ да је "протеклих месеци" неколико стотина младића умрло од отказивања органа изазваног "кушом" у престоници Фритауну.

Зашто баш људске кости?

Поставља се питање зашто баш људске кости?

Према једнима, присуство сумпора може утицати на ефективност дроге, док други сматрају да ће кости повећати утицај наркотика уколико су припадале особи која је конзумирањем дроге додавала њиховом саставу нежељени садржај.

Међутим, обе варијанте су мање вероватне. Пре свега зато што нивои сумпора у костима нису високи, односно садржај психоактивних супстанци у костима није довољан да би изазвао физиолошки ефекат.

Фото: Профимедиа

 

 

Вредност ове робе износи само 20 пенија (око 30 динара) по џоинту.

Зависник о "кушу" Абу Бакар, говорећи за Канал 4, навео је како у тој дроги има нечег демонског.

- Видиш твоје пријатеље и људе око тебе како умиру, али и даље мораш да узмеш - истакао је Бакар.

Фото: Профимедиа

 

 

Иако је тренутно гореће питање у Сијера Леонеу, извештаји показују да се овај наркотик брзо шири и у Западној Африци, те да је у Либерији и Гвинеји преко милион нових корисника "куша".

Раније ове године отворен је први рехабилитациони центар у свету који се бави одвикавањем и опоравком од "куша", а налази се у Фритауну, главном граду поменуте афричке државе. 

Фото: Профимедиа

 

 

БОНУС ВИДЕО