Воденица Саве Савановића у селу Зарожје

Фото: Профимедиа

 

Најчувенији вампир у Србији – Сава Савановић, боравио је у једној старој воденици у близини Бајине Баште, у селу Зарожје.

Тако барем каже легенда. Пре више од пола века, причају мештани, Сава се тамо појавио последњи пут, али и данас мало ко сме да уђе у њу. Ипак, она је у међувремену реновирана тако да привуче више туриста јер се била скоро сасвим урушила.

Демонски град на Церу

Фото: Принтскрин Јутјуб горан адреналин стазе здр

 

Тврђава на планини Цер носи име Тројанов град, по цару који је, према причи, био демон. Он је наводно живео у свом дворцу у скривеној далекој шуми, а ноћу би излазио и обљубљивао девојке и жене из близине.

Плашио се само сунца – да ће га спржити и повредити га, па га дању није било нигде. Баш зато ноћу жене туда нису смеле саме из страха од Тројана.

Авет са Борског језера

Чим се смркне, на језеру код Бора се појави сенка која нема јасан, дефинисан облик, али зато има крила и главу коња. Тако језива, изађе из воде и плаши све наоколо. То мистично биће наводно плаши и оближње сељаке који воде стоку на испашу. Причају да се дешавало да животиње просто испаре због те авети, скоро као на језеру Лох Нес.

Мртвачки мост на Старој планини

Фото: Принтскрин Јутјуб Драган Зика ПРОМАЈА Ст

 

За Мртвачки мост на Старој планини кажу да је најстрашније место у нашој земљи. Иако је стаза обновљена због туриста, чини се да нема много оних који који смеју да пређу тај мост. Према легенди, ноћу се ту чују крици због турских насилника који су ту давно клали и силовали Српкиње. Мештани и данас причају да се вриштање душа тих несрећних жена и даље чује.

 


Мртва жена у венчаници у селу Копривица

У селу Копривица код Зајечара нема много оних који се шеткају ноћу наоколо. Све је то због приче која се већ дуго распреда селом – ноћу шета девојка у венчаници и плаши народ. Једни причају да је у питању дух младе која је пре пола века погинула у саобраћајној несрећи на путу за медени месец, а други да је то дух девојке која се обесила када ју је драги оставио пред свадбу.

И данас многи људи из тог краја тврде да су видели мртву жену у белом.

Мистерија је на крају решена па се испоставило да је то био мушкарац.

Ђавоља варош

Није џабе тако названа! Наука је објаснила Ђавољу варош, али мештани имају другачија искуства. О Ђавољој вароши, једном од најатрактивнијих природних споменика у Европи, постоје разна народна предања и легенде. И поред онога што наука каже о томе како је и зашто настао овај природни феномен, у легендама је то другачије објашњено.

ФОТО:Схуттерстоцк

 

И данас се дешавају чудне појаве на овом месту и мештани сведоче о њима. Неке појаве наука ни сада не може да објасни. Они који не могу да прихвате научно објашњење су управо ти који су ту и одрастали, те својим очима “видели” необичне појаве и доживели необична искуства.

“Да вам кажем искрено, поједини људи су чули да се ђаво чује, његове крике. Сличан је човеку само је мало обрастао, онако као мајмун”, каже Братимир Радојичић, један од мештана.

Његову причу потврђује и Радивоје Максимовић који каже да су људи виђали “ђавола” – човека с великим зубима и брадом, али и прилику од које им се дизала коса на глави – жену у црнини која час иде испред њих час иза, пресреће их…Још један од необјашњивих феномена је и ноћна музика која се чује између земљаних кула.

Мештани сведоче и да се ноћу чује како свира фрула, а да се најчуднији звуци чују и чуда догађају када дува јак ветар, кад пада јака киша или кад је провала облака. Мештани тврде и да ово место утиче на људе, на неке мање, на неке више, али да су та дејства различита.

Курир