Није ни чудо да је 1960, убрзо након приказивања овог остварења, добила титулу секс симбола и надимак српска Брижит Бардо.


Беба је имала само 17 година када је живот обичне тинејџерке заменила животом филмске диве. Након улоге у филму "Љубав и мода", преко ноћи постала је једна од најтраженијих југословенских глумица, а низале су се улоге у филмовима "Двоје", "Др", "Лито виловито", а онда и "Дуги бродови" који јој је отворио врата европске кинематографије.

"Дошли су код мене и рекли ми - снимаћеш један филм, возићеш веспу, носићеш дивне хаљине, возићеш се авионом... То је било као сан", испричала је Беба једном приликом.

Фото: Архива Новости

 

"Много среће и случајности утицало је на моју каријеру. На Западу сам била занимљива и као девојка која у филмску индустрију стиже иза гвоздене завесе", говорила је.

После улоге викиншке принцезе у британско-југословенској копродукцији "Дуги бродови" ова нежна плавуша, тада тек 19-годишњакиња, могла је да бира којим ће путем да крене... Изабрала је Рим - "вечни град", а Италијани су то умели да цене - обожавали су Бебу и звали је "прелепа лутка" и "фатална плавуша". Беба је била велика звезда у Риму, радила је и дружила се са великим фацама попут Марчела Мастројанија, Ворена Битија, Масима Ранијера...

Заједно са славом и успехом, стигао је и велики новац. Тако је Беба већ са 19 година уживала у укусу неопеваног луксуза - белом мерцедесу, скупој бунди, великом дијаманту...

"Двосед, кабриолет… То је најлуксузнији ауто који сам имала. Била сам клинка, сад то видим као типично дечији потез. Мени су та кола била попут неке играчке, а исто сам тако купила и бунду. Уопште није била за мене, више онако за старије жене. Али у Југославији тада свега тога није било. Једном сам сама себи купила велики дијамант! За то ми никад није требао фрајер. Мислим, ако је галантан, утолико боље", причала је ова београдска лепотица.

И док су мушкарци широм Европе уздисали за Бебом, она је своју љубав поклонила једном човеку - хрватском бизнисмену Јосипу Радељаку Дикану. Супружници су имали свет на длану, али су дуго чезнули за потомством - чак 13 година је прошло пре него што је Беба на свет донела њиховог сина Леа.

Фото: Профимедиа

 

Беба је неколико пута остајала у другом стању, али се свака трудноћа завршавала побачај. То су била тешка времена, али је својевремно глумица истакла да је имала апсолутно подршку свог супруга: "Долазио је и дању и ноћи, довлачио пуна кола… Моје другарице на одељењу и ја имале смо све што смо пожелеле". Трудноћу са сином Леом је практично провела у постељи - првих пет месеци ниједном није устала из кревета.

"Три килограма и 150 грама, 52 дугачак, црвен, са зулуфима… Кад сам га најзад узела у руке, филмови, снимања, слава, све је то за мене био неки други свет. Живот у болници дубоко ме је изменио. Напустила сам глуму и решила да будем с дететом, да га дадиље не вуку по сетовима", испричала је Лончар једном приликом.

Последњи филм "La Villa delle anime maledette"  снимила је 1982. године у Риму, након чега је ставила тачку на филмску каријеру, иако је имала само 39 година.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Katja (@retrospect_dreams)


Беба и Јосип су живели велику љубав и имали леп брак, но 1994, после 23 године заједништва, неочекивано за Бебу, уследила је његова прељуба, а убрзо и развод.

"Кад пропадне веза коју сте толико градили, то заиста јесте животни пораз. Али он је у 50. години решио да крене другим путем. Дешава се да мушкарци тада траже обнављање свог живота и младости, а ја не бих никог спутавала да ради шта хоће. Не може се волети на силу", причала је она.

 

Радељак је Бебу преварио са млађом глумицом Еном Беговић, али глумица каже да друга жена није била прави разлог њиховог растанка.

"То се зове замор материјала. Сећам се да смо живели фантастично и после смо почели да идемо на живце једно другом. Док је однос мушкарца и жене стално завођење, ништа није проблем. Секс је најважнији део те игре. Али љубав, нажалост, није вечна, ма колико ми жене то романтично желеле. И ту су мушкарци паметнији. Они се лакше упуштају у нове везе, више рискирају. То је зато што живимо у мушком свету. Њима се прељуба опрашта, а којој би жени било опроштено да остави мужа са све децом и нађе 20 година млађег фрајера? Па ставили би је на стуб срама. Само, ко смо ми да судимо љубави", истакла је Десанка.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Katja (@retrospect_dreams)


Развод је за Бебу био посебно трауматичан јер је Дикан инсистирао на томе да добије старатељство над сином, а у тој борби је био толико немилосрдан да није презао од лажи и манипулација. "Беба се опирала, Дикан не жели да попусти", писала је југословенска штампа тада, а наводно је, мада то никада није званично потврђено, овај бизнисмен намерно прогласио Бебу алкохоличарком и сместио је у клинику за борбу против алкохолизма. Након тога понудио јој компромис - да заборави на дете које је родила, а да ће му он пружити најбоље могуће услове за живот и преписати све некретнине. Наводно је са сином Леом (39) поново успоставила контакт тек када је он отишао на студије у Лондон, када је користила сваку прилику да га тамо посети.

Занимљиво је а је почетком 2000-их београдски радио Б92 прогласио је Бебу за "најбољу рибу века", а она је дошла да прими награду, срећна јер су је млађе генерације тако оцениле.

 

Беба данас живи на Дорћолу, где се и родила и одрасла. Воли живот и ужива у њему. И у 78. години изгледа фантастично - она је рођена дама, и то се у осмој деценији и те како види! Њена грациозност и елеганције не бледе с годинама!

Фото: В. Данилов

 

"Живим на мом Дорћолу, где сам и рођена. Имам неколико солуција за живот у иностранству, где повремено одлазим, али већину времена проводим у Београду. Радим оно што због глумачког посла нисам могла да радим као девојчица и млада жена. Не шминкам се, не радим ништа гламурозно, дружим се са великим бројем пријатеља и много читам. Волим што је мој град метропола, што се тресе и што је пун живота", испричала је Беба пре неколико година.

(Блиц жена)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".