Ако сте током последњих дана видели YоуТубе кориснички интерфејс изгледа сасвим другачије, то је зато што Гоогле тестира нови десктоп дизајн ове платформе, а уколико нисте, вероватно ћете то искусити у наредним данима. Међутим, с обзиром на то да промена уопште није мала, изазвала је негативне реакције широм света јер је фокус пребачен на ангажман са садржајем који гледате уместо на интеракцију са заједницом.

Тачније, нови кориснички интерфејс за YоуТубе десктоп верзију помера наслов видеа, информације о кориснику који га је објавио, и коментаре у малу колону која се налази са десне стране самог видеа, док препоруке за друге видео снимке заузимају истакнуто место испод видеа.

Иако је ова Гоогле платформа веома популарна, у последње време све више се налази на лошем гласу због одлука које је донела, међу којима је агресивна борба против блокера реклама како у десктоп, тако и у мобилној верзији, али и најновија која се односи на десктоп дизајн платформе.

Осим премештања редоследа, YоуТубе је уједно све опције које су се раније налазиле испод видеа у овалном облику пилуле, осим премештања удесно и смањио. Као резултат ове промене, чак су и функционалности усредсређене на приступачност, као што су транскрипти видео записа и опис, гурнуте у мали простор са десне стране. Пребацивање у Тхеатер моде у контролама самог плејера такође не помаже, јер иако он помери информације о видеу и колону коментара испод плејера, оне се и даље налазе у скученом простору са десне стране екрана, где примат и даље држе препоручени видео снимци.

Нови десктоп дизајн платформе је драстично другачија новина у односу на стари и корисници бројних друштвених мрежа, међу којима предњачи Тwиттер (X) су разумљиво подељени, али упада у очи велики број негативних реакција. С друге стране неки корисници су ценили могућност читања и ангажовања са коментарима док гледају видео без скроловања и сакривања видео плејера, али и даље је много коментара који истичу да је промена узнемирујућа, те да је распоред ставки превише густ уз пуно неискоришћеног простора са стране.

Нови интерфејс је прилично сличан недавном ажурирању апликације за паметне телевизоре, а занимљиво је да ће се он некима појављивати само док су пријављени на Гоогле налог, док у инкогнито верзијама прегледача чак и уз пријаву можда неће радити. Уколико се и вама нови изглед такође не свиђа, портал АндроидПолице контактирао је платформу за коментар о овој новини и сазнао да је у питању ограничени тест. С тим у складу, уколико негативне реакције наставе да се нижу, YоуТубе напослетку можда и не примени нови изг

(Бенцхамрк)

БОНУС ВИДЕО: