Реч је о млађем мушкарцу Максвелу Азарелу, који се полио запаљивом течношћу у парку Колект Понд, преко пута зграде суда.

Након што се Азарело запалио, 20-ак особа је, вриштећи, побегло из парка, наводи Њујорк тајмс.

Азарело, из Сент Огустина, стигао је у Њујорк са Флориде пре неколико дана, а његова породица није била свесна да је отпутовао, рекла је полиција.

Тренутак пре него што се полио бензином и запалио, Азарело је бацио гомилу брошура у ваздух, које су садржале линкове до Substack newsletter-a, наводно ауторског дела самозапаљеног названог "The Ponzi Papers".

На врху сајта налази се чланак са насловом "Запалио сам се испред суда у ком суде Трампу", праћен конфузним манифестом пуним теорија завере о свему, од криптовалута и холивудских глумаца до ковида и бившег председника САД Била Клинтона.

- Зовем се Макс Азарело и ја сам истраживач који се запалио испред суда у ком суде Трампу на Менхетну - почиње пост дужине скоро 2.700 речи.

Фото: Друштвене мреже

 

- Овај екстремни чин протеста има за циљ да скрене пажњу на хитно и важно откриће: Ми смо жртве тоталитарне преваре, и наша сопствена влада (заједно са многим савезницима) планира да нас погоди апокалиптичном фашистичком светском државом.

Иако јавни подаци показују адресу у Сент Огустину, Флорида, за Азарелово последње познато место пребивалишта, извори за New York Post тврде да верују да је бескућник.

Блог пост из 2017. године непрофитне организације Strong Towns, која је сада уклоњена, приказује Азарела као њиховог новог менаџера за раст.

Организација која је фокусирана на грађанску ангажованост каже да Азарелове "страсти" укључују "шах, креативно писање и средњовековну скандинавску поезију."

На његовом LinkedIn профилу је слика са Билом Клинтоном, кога је прошле године тужио заједно са још 100 других особа у случају прожетом теоријама завере, који је одбачен прошлог октобра због непоштовања поступка.

Други тужени у тужби из 2023. године коју је поднео у федералном суду на Менхетну укључују Марка Кјбана, Ричарда Бренсона, државу Саудијску Арабију и тексашког милијардера и независног председничког кандидата из 1992. године, Роса Пероа, који је преминуо 2019. године.

На конференцији за новинаре њујоршке полиције одржаној убрзо након што је Азарело на носилима одвезен у болницу, Кени је инцидент назвао "пропагандом".

- Прегледавамо његове друштвене медије и шта је онлајн објављивао пре овог инцидента - рекао је Кени.

Начелник њујоршке полиције, Џефри Мадри, рекао је да су "веома забринути", и да Азарело "није прекршио безбедносне протоколе."

Полиција је рекла да је Азарело одвезен у болницу, где је у критичном стању.

Трампу се на Менхтетну суди за наводно фалсификовање пословне документације у случају тајних новчаних исплата порно глумици Сторми Денијелс и прети му казна затвора до 10 година.

Фото: Профимедиа

 

Бивши председник САД се изјаснио да није крив по 34 тачке оптужнице.

Суђење би требало да траје шест до осам недеља.

БОНУС ВИДЕО:

(Телеграф)