Министар финансија Синиша Мали састао се данас са регионалним директором продаје у компанији Ербас за Источну Европу Александром Бојанићем.

- Састанак са регионалним директором продаје у компанији Ербас за Источну Европу Александром Бојанићем, са којим сам разговарао о увођењу летећих таксија, које планирамо да користимо као нови вид превоза током трајања специјализоване изложбе Еxпо 2027 у Београду, написао је Мали на Инстаграму.

- Озбиљно смо приступили овом послу, и зато смо договорили да ћемо са компанијом Ербас потписати Меморандум о разумевању око пројекта развоја тзв. Ер мобилитy-ја, који подразумева употребу малих, високо аутоматизованих авиона, на нижим висинама у урбаним и градским областима, након чега ћемо урадити и прифизибилити студију, стоји у објави.

Спремни смо на коришћење нових технологија и мислим да је важно да у том смислу идемо у корак са временом, нарочито узимајући у обзир да ћемо бити домаћини једне од највећих изложби на свету, где је важно да се прикажу савремене иновације - написао је министар Мали на свом званичном Инстаграм налогу.

Док се сви питају како ће изгледати летећи таксији у Београду, пре неколико дана се на Фејсбуку појавио снимак могућег решења који извесно време тестира у Италији.

- Било је јединствено искуство присуствовати тренутку који су нам приредила наша два пилота, Томаш Патан и Ориол Палет Сентандреу. Посматрали смо са безбедне удаљености како координирају летелицама и демонстрирају полетање, лет и слетање - пише у опису снимка који је објављен 18. априла.

Тамошњи карабињери су, између осталих, добили ту прилику да тестирају "дронове за људску употребу".

- Градоначелница Тоскане Симона Нери, заједно са својим тимом карабињера - пише у опису фотографије.

БОНУС ВИДЕО: