Ministar finansija Siniša Mali sastao se danas sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Erbas za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem.

- Sastanak sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Erbas za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, sa kojim sam razgovarao o uvođenju letećih taksija, koje planiramo da koristimo kao novi vid prevoza tokom trajanja specijalizovane izložbe Expo 2027 u Beogradu, napisao je Mali na Instagramu.

- Ozbiljno smo pristupili ovom poslu, i zato smo dogovorili da ćemo sa kompanijom Erbas potpisati Memorandum o razumevanju oko projekta razvoja tzv. Er mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, nakon čega ćemo uraditi i prifizibiliti studiju, stoji u objavi.

Spremni smo na korišćenje novih tehnologija i mislim da je važno da u tom smislu idemo u korak sa vremenom, naročito uzimajući u obzir da ćemo biti domaćini jedne od najvećih izložbi na svetu, gde je važno da se prikažu savremene inovacije - napisao je ministar Mali na svom zvaničnom Instagram nalogu.

Dok se svi pitaju kako će izgledati leteći taksiji u Beogradu, pre nekoliko dana se na Fejsbuku pojavio snimak mogućeg rešenja koji izvesno vreme testira u Italiji.

- Bilo je jedinstveno iskustvo prisustvovati trenutku koji su nam priredila naša dva pilota, Tomaš Patan i Oriol Palet Sentandreu. Posmatrali smo sa bezbedne udaljenosti kako koordiniraju letelicama i demonstriraju poletanje, let i sletanje - piše u opisu snimka koji je objavljen 18. aprila.

Tamošnji karabinjeri su, između ostalih, dobili tu priliku da testiraju "dronove za ljudsku upotrebu".

- Gradonačelnica Toskane Simona Neri, zajedno sa svojim timom karabinjera - piše u opisu fotografije.

BONUS VIDEO: