Инцидент се десио 22. априла око 9.30 часова код Беле Паланке, а локомотива којом је управљао Радивојевић кретала се из правца Димитровграда ка Нишу.

- У питању је деоница пруге која се реновира. Ту су смањене брзине. То се десило на излазу из саме станице кроз коју се, по прописима, воз креће смањеном брзином. Пас је имао среће да смо из станице излазили са мањом брзином од редовне. Ту је сада прописана брзина кроз станицу 10 километара на сат, а већ на отвореној прузи је 30 километара на сат. Зауставни пут за композицију од око 1.000 тона, за брзину којом смо се кретали је око 100 метара – почиње за „Блиц“ причу Радивојевић.

 

 

Он каже да није био сам био у локомотиви већ је са њим била и колегиница машиновођа Јована Стојановић.

- Колегиница Јована је уочила на неких 500 метара да нешто стоји у колосеку. Обавеза машиновође је да осматра нон-стоп из безбедносних разлога јер на прузи може да се задеси и човек и дете, али и животиња. Она ме је упозорила да је нешто на прузи. Свео сам брзину на што је мање могуће и како смо се приближавали видео сам да су два пса у колосеку! Како сам кренуо да свирам, један је побегао а овај други је остао – објашњава за "Блиц" машиновођа великог срца.

Воз се, према његовим речима, зауставио на метар, два од животиње за коју су прво помислили да је повређена. Када је Миша поново засвирао, пас се подигао и онда су видели ужас - да је везан за шину ланцем!

- Хтео је да побегне али није могао. Колегиница је хтела да сиђе када смо са леве стране приметили два човека. Она је почела да виче да ли знају ко је везао пса. Имали су по око 30, 40 година. Старији се правио као да ништа не зна. Рекао је: "Нема ништа на прузи". Када сам ја почео да вичем да ћу да позовем полицију млађа особа је кренула да одвезује пса са пруге - прича Миша за "Блиц".

Пас је вероватно од страха мало затегао више ланац, па је непознатом човеку требало више времена да га развеже.

 

 

Запало ми је за око, да га пас не познаје можда би га напао а он је био скроз миран био, чекао је да га одвеже. Поред пса је била остављена храна између шина, нека кожа коју је јео. Вероватно је стављено намерно да му одвуче пажњу како не би се померио из колосека док га воз не удари. Нећу да грешим душу, можда ти људи који су стајали ту нису везали пса за шине, можда је случајност што су били ту. Али је чињеница и да пас није реаговао док га је овај одвезивао. Чим га је одвезао пас је отрчао – сећа се Миша. Он је морао одмах да настави кретање јер због прописа није дозвољено задржавање на прузи тако да не зна где је пас отишао.

Личи на несталог пса расе малиноа

- Јавила ми се једна девојка чији је момак изгубио пса расе малино пре три четири месеца, послала ми је и слику. Ја сам пса кратко видео, али то би могао бити тај малино јер има сличну огрлицу, скоро исту. Само што је овај пас доста изгладњен, вероватно је након нестанка боравио у неким лошим условима – каже Миша.

Удомио већ једног пса спасеног крај пруге

Миша је херој са "досијеом" и Жућа није први пас кога је спасио. Велики је љубитељ животиња и има два пса. Један од њих је удомљен и такође је пронађен раније крај пруге.

- Путовали смо од Ниша ка Димитровграду, у месту Долац је неко избацио пса поред станице, сачувала га је отправница али није имала услове да га чува. Мени је било жао па сам га узео. И дан данас га чувам заједно са мојим псом којег сам већ имао. Волим животиње. чувам и рибице, чувао сам зеца... Можете да замислите која би траума била да сам ја згазио тог пса. Не реагује свако исто, али за нас машиновође је то велики стрес – поверава се Миша.

Похвале за Мишу, осуде за особу која је везала пса
Машиновођа Миша Радивојевић је јуче на друштвеним мрежама објавио фотографију на којој се види пас везан за шине.

- Бела Паланка пас везан за шину, воз заустављен на време пас ослобођен - написао је Миша у објави на Фејсбук страници "Стоп масакру животињама у Нишу". Он каже да је објавио фотографију да би указао на то какви људи постоје који су спремни да ураде овакву ствар недужној животињи. Корисници друштвених мрежа су делили фотографију уз похвале машиновођи, и осуде за особу која је везала пса.

(Блиц)