С обзиром на то да се ове године празник рада, тачније Први мај пада пре Васкрса, још увек у време Великог поста, многи грађани нашли су се у ћорсокаку и нису сигурни да ли треба постити или ипак распалити роштиљ.

Поводом ове теме на свом Инстаграм профилу огласио се и свештеник Предраг Поповић и јасно ставио до знања какав је његов став по овом питању.

Фото: Јутјуб принтскрин/Dok anđeli spavaju

 

Он је уз фотографију прасета на ражњу, сликовито објаснио да православни народ тог дана празнује Велику среду и да тада сви они који поштују цркву не треба да роштиљају, већ да посте.

- Делите ово људи да се не брукамо више пред Богом и пред светима - написао је отац Пеђа.

 

 

Свештеник је такође додао да зечеви нису симбол Васкрса, већ пагански симбол. Први мај и Велика среда падају истог, и то у време седме, последње недеље Великог поста, која се иначе у народу назива Страдална или Страсна седмица. Њу обележавају ригорозна правила, а верници би током ње требало да се строго придржавају поста, да се моле и покају.

Од понедељка до среде пости се на води, у четвртак, на дан Великог бденија, дозвољено је уље, док се на Велики петак налаже уздржање. У суботу се поново пости на води, а када у недељу дочекамо Васкрс, велики пост је завршен.

Током Страсне седмице забрањено је прање веша, весеље, пијанство, чак и односи између супружника, јер се веровало да ће деца зачета у том периоду добити "фрас". У црквама се на богослужењима подсећа на последње земаљске дане Господа Исуса Христа – његову издају, хапшење и страдање на крсту. Ова недеља се зове страсна, јер на старословенском реч страст значи страдање, трпљење и бол.