Иако многи знају Теслине успехе и поносни су на његово српско порекло, мали број људи зна детаље из његовог раног живота и како је он постао то што је постао.

Детињство

Никола Тесла рођен је 10. јула 1856. године у месту Смиљан. Његов отац Милутин био је православни свештеник и талентовани писац, а верује се да је Никола од мајке Георгине наследио љубав према истраживању. У њиховој породици било је петоро деце. Никола је имао старијег брата Данета, као и сестре Ангелину и Милку, а најмлађе дете била је девојчица Марица.

Однос између старијег и млађег брата био је компликован. Никола Тесла данас је познат као један од највећих генијалаца свих времена, али њихова породица веровала је да је Дане интелигентнији и способнији, те да је предодређен за велика дела. Ипак, Дане је трагично погинуо када је Никола имао 5 година.

Истраживачима Теслине аутобиографије, "Моји изуми - аутобиографија Николе Тесле", пало је у очи да он више пута подвлачи да је имао изванредно надареног брата „једним од ретких феномена душевне способности који ни биолошка истраживања нису успела објаснити“, као и Теслин коментар:

- Сећање на способност мог брата учинило је сваки мој напор безначајним.

Изгледа да је чињеница, коју сам Тесла подвлачи, да је до смрти брата „растао сам са мало поверења у себе“.

Постоје две верзије узрока трагичне погибије Теслиног брата, писао је Владета Јеротић у свом тексту "Никола Тесла - Психолошки портрет".

Једна, чини се вероватнија, говори о прекрасном арапском коњу који је једном спасао живот Теслином оцу Милутину, а онда – каква коб! – усмртио његовог сина Данета.

По другој причи, Дане је пао са таванских степеница са којих га је гурнуо Никола, који је због тога, наравно, дуго година носио осећање кривице, ружно сањао и имао халуцинације, сећајући се братовљеве смрти.

Фото: Архив Новости

 

 

Владета Јеротић, велики српкси неуропсихијатар, психотерапеут, филозоф, књижевник, о томе је говорио у једном свом тексту који је објавио на порталу П.У.Л.С.Е. , где је анализирао Теслину личност:

- Осећање кривице, ако је ње уопште било у Тесле – јер се Никола могао само налазити поред брата Данета на степеницама – могла је проузроковати, с једне стране, снажну несвесну побуду да управо он, Никола, треба да оствари Данетову „изванредну надареност“ и тако ублажи тежак бол који се урезао у срце Теслиних родитеља; с друге стране, ово осећање кривице могло је оставити Тесли, опет несвесно, аскетски идеал живљења као прећутну казну због своје несмотрености у вези са братовљевом смрћу.

Управо тај аскетски стил живота довео је до тога да је Тесла постао толико успешан.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО