Никола Роквић је на својеврсно ходочашће пут Грчке кренуо са хуманим разлогом - да помогне превасходно деци оболелој од рака.

Певач на Инстаграму извештава пратиоце како напредује његов подвиг, саопштио је да дневно прелази око 33 километара, а да му је крајњи циљ да скупи 200.000 евра за реновирање Дечје онкологије и куповину апарата за дијагностивиковање канцера мозга код деце.

Певач на путу за Грчку је већ четврти дан, а за само три дана упео је да скупи три милиона динара, међутим, многи су се запитали зашто се Никола одлучио баш за манастир Светог Нектарија Егинског.

Свети Нектарије Егински је био православни теолог и светитељ. Сматра се великим исцелитељем и чудотворцем, а важи и за једног од најпоштованијих светитеља и чудотвораца у православљу.

Фото: Википедија/Јавно власништво

 

У неколико година након тога је рукоположен у чин свештеника, затим примио чин архимандрита, постао секретар Александријске патријаршије и изабран за митрополита Пентаполског. Између 1894. и 1908. године водио је теолошку школу у Атини, а онда се пензионисао.

Свети Нектарије Егински

Рођен је у Тракији 1. октобра 1846. године. Од своје 20. године је почео да ради као учитељ у граду Хиосу, а после 10 година службе се замонашио и узео име Лазар. 1885. године је примио монашки постриг под именом Нектарије (“напитак бесмртника”). Наредних година је живео у Атини, где је и дипломирао на Богословском факултету.

Своје дане у пензији је провео у Тројичком манастиру у Егини, по којој је и добио назив Егински. Постоји предање да је Нектарије дошао на Егину да нађе место на ком ће подићи манастир, да су му се јавили Свети Мина и Свети Дионисије Закитонски који су му показали место на ком је некада давно био манастир и он је одлучио да га подигне баш ту.

Фото: Shutterstock

 

Свети Нектарије Егински преминуо је у болници у Атини 1920. године, претпоставља се од рака простате. Канонизован је од стране Цариградске патријаршије 1961. године и био је последњи канонизован светитељ грчке православне цркве. Постоје бројна сведочења о томе да су се дешавала чуда над његовим моштима, за које се верује да имају исцелитељске моћи и да помажу онима који болују од тешких болести.

Године 2017. делић моштију благословом и љубављу владике Георгија из Словачке стигао је у манастир Тумане, а одатле, уз благослов епископа рашко-призренског Теодосија 2021. године, пренете су у храм Светог Димитрија у Косовској Митровици.

Фото: И. Радуловић

 

Верници и грађани Косовске Митровице дочекали су мошти Светог Нектарија а вечерње богослужење са читањем акатиста служио је протојереј ставрофор Милија Арсовић, након којег је уследило помазање верника светим уљем.

У свом обраћању окупљенима, протојереј Арсовић је казао да српски народ на Косову и Метохији треба да буде поносан и срећан, јер је дочекао мошти великог светитеља, исцелитеља и чудотворца Светог Нектарија, писао је ТВ Мост.

- Нека се радује и нека се весели српска Косовска Митровица, нека се весели народ српски на Косову и Метохији. Благодарни смо Богу и радосни, што дочекасмо да у овај наш дивни храм имамо и део Светих моштију Светог Нектарија Егинског - рекао је протојереј Арсовић.

Данас се честице његових моштију налазе у три цркве у Србији: у храму Светог Димитрија у Косовској Митровици, у храму Светог Нектарија у Ваљеву и капели Светог Јована Богослова на Православном богословском факултету у Београду.

Иначе, градња цркве завршена је у новембру 2005., а започета је 2001. због потребе за новом црквом јер се после НАТО агресије на нашу земљу Косовска Митровица поделила на северни и јужни део те је Црква Светог Саве који се налази у јужном делу града постала недоступна за Србе.

Црква је изузетно привлачна, и поред манастира Бањска, представља религиозни центар севера Космета.

Српска православна црква и њени верници 22. новембра прослављају Светог Нектарија Егинског.

БОНУС ВИДЕО: