Прва три дана ове седмице - понедељак, уторак и среда, посвећени су догађајима из живота Спаситеља Исуса Христа, тачније најважнијим проповедима, пре него што је ступио на страдање због исплате наших грехова.

Верници овај дан проводе у миру и молитвама јер се на овај дан не пева, не игра и ништа се не прославља због страдања Исуса на Велики петак.

Дан се проводи код куће, мирно и у читању молитви, ишчекујући највећи хришћански празник Васкрс, који сведочи о плану Господа Бога за спасење људског рода.

Данас је дан строгог поста, узме се тек помало воде или кафе. Верници се труде нека тај оброк буде што оскуднији и простији.

У часовима овог дана, као и претходног и наредног, чита се читаво Четверојеванђеље, и то тако што се Јеванђеље по Матеју прочита из два пута, Јеванђеље по Марку такође из два пута, Јеванђеље по Луки из три пута и Јеванђеље по Јовану из два пута, али само до почетка описа страдања Исуса Христа, тј. до речи: "Сада се прослави Син Човечији..."

На тај начин током ова три дана (понедељак, уторак, среда) на свакоме од три часа - трећем, петом и деветом, бива по једно читање, што је укупно девет читања.

БОНУС ВИДЕО