Постоје бројна веровања о томе шта се обедује на Велики петак, а по канону од хране и пића би требало да се суздржавамо све до заласка сунца.

Велики петак је дан распећа Исуса Христа и један је од најтужнијих у хришћанству. Сви православни верници би требало да га проведу у строгом посту и без икакавих прослава, без обзира да ли су се придржавали великог Васкршњег поста.

Наиме, много је ригорознији него Божићни, те се подразумева да се током њега риба једе на два велика празника - Благовести и Цвети. Такође, све време се пости на води, осим суботом и недељом.

Фото: Профимедиа

 

 

Међутим, многи Срби су у дилеми када је у питању јеловник за Велики петак. Како постоје бројна веровања и приче, нису сигурни шта би заиста требало бити на трпези. По канону, на столу може бити само храна спремљена искључиво на води и то: барено поврће, свеже или суво воће и поврће, као и хлеб, мед и барени пиринач.

Многи греше када мисле да су тог дана дозвољене посне грицкалице - крекери, штапићи, чипс, наполитанке и остали кондиторски производи без млека, јер садрже или уље или маргарин. Нису пожељни ни ратлук ни желе бомбоне, јер садрже желатин.

Фото: Shutterstock

 

 

У већини домова у Србији сматра се да би на Велики петак требало јести рибу и рибљу чорбу, као и кромпир салату преливену уљем, што по православном канону није прикладно.

Посебно не ваља солити храну, јер се сматра да се тако додатно "сипа со на Исусове ране". Приликом јела, такође, не би требало користити виљушку и нож.

Фото: СПЦ

 

 

Будући да је Ускршњи пост изузетно строг, верници који се стриктно придржавају његових правила, требало би на Велики петак да се узрџавају од хране и пића све до заласка сунца. А овог обичаја разрешени су само деца, труднице и болесни.

Свештена лица напомињу да пост у православном хришћанству не представља само уздржавање од одређене врсте хране, већ и од сваког облика грешних дела, помисли и жеља.

(Стил)

БОНУС ВИДЕО: