Празнично славље и нерадни дани за већину почињу баш на Велики петак, али то није разлог да се тај дан веселите и да једете обилно и мрсно. По канону, на столу може бити само храна спремљена искључиво на води и то: барено поврће, свеже или суво воће и поврће, као и хлеб, мед и барени пиринач.

Многи греше када мисле да су тог дана дозвољене посне грицкалице – крекери, штапићи, чипс, наполитанке и остали кондиторски производи без млека, јер садрже или уље или маргарин. Нису пожељни ни ратлук ни желе бомбоне, јер садрже желатин.

У већини домова у Србији сматра се да би на Велики петак требало јести рибу и рибљу чорбу, као и кромпир салату преливену уљем, што по православном канону није прикладно.

Посебно не ваља солити храну, јер се сматра да се тако додатно „сипа со на Исусове ране“. Приликом јела, такође, не би требало користити виљушку и нож.

Будући да је Ускршњи пост изузетно строг, верници који се стриктно придржавају његових правила, требало би на Велики петак да се уздржавају од хране и пића све до заласка сунца. А овог обичаја разрешени су само деца, труднице и болесни.

Свештена лица напомињу да пост у православном хришћанству не представља само уздржавање од одређене врсте хране, већ и од сваког облика грешних дела, помисли и жеља.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО