Praznično slavlje i neradni dani za većinu počinju baš na Veliki petak, ali to nije razlog da se taj dan veselite i da jedete obilno i mrsno. Po kanonu, na stolu može biti samo hrana spremljena isključivo na vodi i to: bareno povrće, sveže ili suvo voće i povrće, kao i hleb, med i bareni pirinač.
Mnogi greše kada misle da su tog dana dozvoljene posne grickalice – krekeri, štapići, čips, napolitanke i ostali konditorski proizvodi bez mleka, jer sadrže ili ulje ili margarin. Nisu poželjni ni ratluk ni žele bombone, jer sadrže želatin.
U većini domova u Srbiji smatra se da bi na Veliki petak trebalo jesti ribu i riblju čorbu, kao i krompir salatu prelivenu uljem, što po pravoslavnom kanonu nije prikladno.
Posebno ne valja soliti hranu, jer se smatra da se tako dodatno „sipa so na Isusove rane“. Prilikom jela, takođe, ne bi trebalo koristiti viljušku i nož.
Budući da je Uskršnji post izuzetno strog, vernici koji se striktno pridržavaju njegovih pravila, trebalo bi na Veliki petak da se uzdržavaju od hrane i pića sve do zalaska sunca. A ovog običaja razrešeni su samo deca, trudnice i bolesni.
Pročitajte još
Sveštena lica napominju da post u pravoslavnom hrišćanstvu ne predstavlja samo uzdržavanje od određene vrste hrane, već i od svakog oblika grešnih dela, pomisli i želja.
(Kurir)