Васкрсење Исуса Христа је празник који симболизује победу живота над смрћу. У свим православним храмовима служе се васкршње литурије. Поноћном Васкршњом литургијом завршавају се дани жалости и почиње празник ускрснућа.

Тако почиње недеља, први дан Ускрса. Православци у Србији се тог дана поздрављају речима "Христос васкрсе", а одговара се са "Ваистину васкрсе".

Рано ујутру са свих торњева православних храмова, дуго, звоне сва звона, и јављају долазак великог празника.

Фото: Танјуг

 

 

Васкрс је највећи хришћански празник јер суштина хришћанског учења означава Христово васкрснуће из мртвих, као победу вере и живота над смрћу. У православним хришћанским црквама се на Васкрс отварају Царске двери на олтару, чиме се симболично указује да је Исус својим васкрсењем победио таму и смрт и отворио рајска врата и пут спасења читавом људском роду. Према јеванђељима, догађај се збио на гробу Христовом, а радосну вест је женама мироносицама, "Марији Магдалени и другој Марији", саопштио архангел Гаврило.

За овај дан свако у породици треба да добије нешто ново од одеће и обуће. За одлазак у цркву и свечани ручак облачи се најлепша одећа.

"На Васкрс, пре сванућа жене су месиле ускршњи колач, у који се стављају по три црвена јајета. Укућани су одлазили на јутрење у цркву, а потом су се причешћивали.

После строгог поста, прво мрсно што се једе на Васкрс је јаје, а тек онда друга храна.

Патријарх Порфирије служио литургију

Патријарх српски Порфирије служио је поноћну литургију у Храму Светог Саве и поручио да сви треба да васкрснемо изнутра као појединици, али и као народ и свакога дана будемо бољи и имамо међусобно разумевање.

Порфирије се на крају празничне архијерејске литургије кратко обратио верницима и честитао им Васкрс.

"Нека је срећан и благословен, браћо и сестре, данашњи дан и празник - да смо сви благословени, благословом васкрслог Христа. И његовим благословом да васкрснемо и ми изнутра, да увек заједно будемо његови. Да васкрснувши у њему, васкрснемо и као појединци, али и као народ. Свакога дана, да будемо бољи од себе. Живели, нека Бог да добро здравље, љубав и међусобно разумевање - Христос васкрсе", поручио је патријарх Порфирије.

Фото: Јутјуб принтскрин/ Nikki's Modern Mediterranean

 

 

Куцање јајима

Према предању, прва јаја је цару Тиберију поклонила Марија Магдалена, која је у Рим дошла са поруком о васкрсењу. Јаје је симбол обнављања природе и живота и васкршње црвено јаје значи радост и за оне који га дају и за оне који га примају.

Верници васкршња јаја боје на Велики петак, када се, иначе, ништа друго не ради, већ су наше мисли упућене на догађај Христовог невиног страдања и понижења, од људи, на Голготи и Јерусалиму. Прво обојено јаје, оставља се на страну до идућег Васкрса и зове "чуваркућа".

БОНУС ВИДЕО: