Искуство кроз које је недавно прошла, навело је Веселу Танасковић из Ниша да покрене петицију којом тражи да надлежни хитно реше проблем "паса луталица" у граду. Како каже, жели да Ниш буде град за "безбрижне дечије игре и сигурне шетње за власничке псе".

- Рука мог четворогодишњег сина чврсто је била стиснута у мојој док смо пролазили кроз Казанџијски сокак у самом центру Ниша. Наш бернски планински пас од свега четири месеца, весело је шетао поред нас на поводцу. Тада нисам могла ни слутити какав ме је страх и хорор очекивао само неколико корака даље - започиње своју причу Весела Танасковић.

Како преносе "Јужне вести", код Калчиног и Чапиног споменика огроман чопор агресивних паса луталица, односно напуштених паса, налетео је на њих.

- Син је почео да плаче и буквално скочио у моје руке, наш пас се вртео око мојих ногу док се најзад није попео на најближу клупу. Два момка из кафића су нам помогли, покушавајући да отерају псе, стајали су поред нас и викали на њих - прича Танасковић.

Прошло је чак петнаест минута, како Весела каже за њу читава вечност, док се није појавио камион за којим су пси отрчали, а Танасковићи успели да се побегну.

- Моје дете, баш као и ваша деца, требало би безбрижно да се играју са својим псом на шеталишту, а не да се крију од агресивних луталица. Одрасла сам са псима и разумем њихово понашање. Псе луталице са накострешеним леђима и режањем не треба да игноришемо. Морамо да их склонимо из градског центра, барем са сеталиста, паркова, игралишта и школа - каже Весела Танасковић.

Да је Ниш “више град луталица него грађана који у њему живе”, сматра ова Нишлијка. Зато је она покренула петицију којом жели да покаже да има оних који мисле да псима није место на улици и поручи надлежнима да морају да предузму нешто како би град учинили безбедним.

Петиција има назив "Ниш - град за безбрижне дечије игре и сигурне шетње за власничке псе: Стоп луталицама".

Подсетимо, надлежни годинама најављују да ће Ниш добити прихватилиште за псе. Помињале су се различите локације - од простора код затвора до Сврљига, на крају азил је требало да буде изграђен у Дугој Пољани код Гаџиног Хана, што је довело до протеста мештана, опозиције и чланова друштава за заштиту животиња.

Проблем великог броја напуштених паса на територијама општина Нишавског округа надлежни су сматрали да ће бити решен ширењем активности нишке Зоохигијене , која се потписивањем међуопштинског споразума обавезала да ће пружати услуге, пре свега стерилизацију паса на улицама и на територијама општина Гажин Хан и Сврљиг.

Крајем јануара ове године на Порталу јавних набавки објављено је “претходно информативно обавештење”, које је у том случају служило како би касније био краћи рок за пријем понуда. Ту је било истакнуто да је планирани датум расписивања јавне набавке 28. фебруар, али тендера и даље нема и ништа се ново није десило.

Иначе, љубитељи животиња и друштва за заштиту животиња сматрају да азили нису решење за напуштене псе, како их они називају. Кажу да су то "логори" и као решење за псе на улици виде едукацију и кажњавање неодговорних власника, евиденцију и чиповање свих паса и стерилизацију што вечег броја паса.

(Јужневести)

БОНУС ВИДЕО: