Друге полуфиналне вечери Евровизије под редним бројем 2 наступила је представница Албаније Беса са песмом "Титан". Њено појављивање на сцени привукло је велику пажњу, а ова девојка има занимљиву биографију.

Отац политичар

Беса Кокедхима је рођена у граду Фиер у Албанији, у петочланој породици као најстарије дете. Њен отац је Коцо Кокедхима математичар, предузетник и политичар, док је њена мама математичар.

Беса Кокедхима није једина уметница у породици, њена сестра Бора Кокедхима је познати модни креатор, док најмлађа Ера Кокедхима такође прати кораке своје старије сестре Боре, на пољу моде.

Фото: Јутјуб/Eurovision Song Contest

 

 

Објављивала је песме и на енглеском и француском језику

Док је Беса живела у Паризу, радила је на свом међународном музичком албуму на француском и енглеском језику. Године 2022. Беса је дебитовала у Француској са баладом "Ен Екуилибре" у јуну 2022. Дебитантски сингл је добио позитивне критике.

Такмичила се за националног представника Румуније

Беса се 2009. године такмичила на румунском Натионал Финас Селецтиа Натионала и покушала да представља Румунију на Песми Евровизије са песмом на енглеском "Нотхин' Гонна Цханге", где је стигла до полуфинала, али није добила право да представља ову земљу на такмичењу.

Објавила четири албума

Беса је веома позната уметница у Албанији. До сада је објавила укупно 39 песама и 4 албума, од којих су неке биле велики хитови у Албанији.

Фото: Профимедиа

 

 

Живела у Британији

Са 15 година Беса се као средњошколка преселила у Уједињено Краљевство. Иако је живела далеко од родне Албаније, то је није спречило да ради на својој дебитантској песми "Ме Бесо" коју је написао веома успешан албански продуцент Флори Мумајеси. Ова нумера добила је главну награду у "Микорофони и Арте" 2003. године.

Написала је химну

Давне 2023. године објавила је химну локалног албанског фудбалског тима "Аполонија" из града Фиера, где је уметница и рођена. Написала је химну као почаст својим коренима и извела химну за присталице тима.

Беса је амбасадор за заштиту права животиња

Беса је веома активно укључена у друштвене акције заштите животиња, животне средине, жена жртава породичног насиља и добротворних акција за помоц́ деци без родитеља. Има 3 мачке и 6 паса луталица које је спасила са улица Албаније. Такође је активисткиња за друштвене циљеве слободе, једнакости, права животиња, као и у борби против насиља над женама и дискриминације.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: